Már lehet szavazni az év lepkéjére

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület másodszorra hirdette meg a közönségszavazást, amelyen három jelölt közül lehet kiválasztani a jövő év pillangóját.

Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2023. szeptember 27.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület másodszorra hirdette meg a közönségszavazást, amelyen három jelölt közül lehet kiválasztani a jövő év pillangóját.

Az Év lepkéje program keretében meghirdetett szavazáson egy nappali lepkére, egy éjszakai lepkére, valamint egy nappal aktív molylepkére lehet szavazni. Az MME Lepkevédelmi Szakosztálya a három faj kiválasztásánál kiemelten vette figyelembe látványosságukat, hiszen a 2024-es programok során a szavazás győztese kerül majd a középpontba.

A szavazás 2023. október 15-ig tart, ezen az oldalon adhatjuk le voksunkat.

A kis színjátszólepke (Apatura ilia) hímjeinek szárnyfelszíne kékes-lilás színű, de árnyalatai és erőssége a fény beesési szögétől is függ. A lepke országszerte elterjedt, de elsősorban vizes élőhelyek közelében lehet vele találkozni, akár lakott területeken is. Állománya stabil, de a vizes élőhelyek felszámolása, teljes beépítése, vízparti fások kivágása mind veszélyeztető tényezők lehetnek. Nem kényes faj, kertbe ültetett tápnövényein is kifejlődik. Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

A közönséges medvelepke (Arctia caja) egykor sokfelé előfordult, neve is erre utal (közönséges), mára azonban állománya drasztikusan megritkult. Megjelenése nagyon jellegzetes: szárnyait a sötétbarna alapszínen krémfehér mintázat díszíti. A trükkös éjjeli lepke nem csak mintázatával tudja elijeszteni a rá vadászókat, de hernyó korában sok olyan növényt elfogyaszt, amelyek mérgező anyagokat tartalmaznak, majd ezeket lebontva kellemetlen ízű vagy akár mérgező anyagokká átalakítja át azokat.

A gyakori ablakosmoly (Thyris fenestrella) igen nagy méretű (15–20 mm), és megjelenésében is különbözik a lakásokból ismert molyoktól. A nappal aktív moly az országban átlagosan elterjedt, szereti a napsütötte lejtőket, erdőszegélyeket, cserjéseket.

Cikkajánló