Már lehet szavazni az Év Rovarára

Homokos élőhelyek rovarai közül lehet választani az idei szavazáson, ami ezúttal is online zajlik.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
rovartani.hu
2023. október 10.

Homokos élőhelyek rovarai közül lehet választani az idei szavazáson, ami ezúttal is online zajlik.

A kies pusztának tűnő tájak és értékes élőlényeket rejtenek – vallja a Magyar Rovartani Társaság, ezért idén az ezen az élőhelyen felbukkanó rovarok közül lehet kiválasztani az Év Rovarát. A kampány célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy-egy fajra és az élővilágban betöltött szerepére. Az adott rovar mellett annak életmódját is megismerhetjük, és a természetvédelem fontossága is előtérbe kerül.

December 6-a éjfélig szavazhatsz a 2024-es éve rovarára, ide kattintva, de előbb ismerd meg a jelölteket!

Sisakos sáska (Acrida ungarica)

A sisakos sáskát nehéz összetéveszteni más fajjal, hiszen kicsúcsosodó feje alapján könnyen felismerhető. Füves pusztákon és meleg homokterületeken találkozhatsz vele, erősen hőigényes faj. Színe olajzöld vagy barna. Növényekkel táplálkozik. Kelet- és Közép-Európában él, élőhelyeinek felaprózódása veszélyezteti. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Csapó cserebogár (Polyphylla fullo)

Hazánk legnagyobb cserebogara, a 3,5 cm hosszúságúra megnövő csapó cserebogár leginkább alföldi homokos területek lakója. Kallócserebogárnak és aratóbogárnak is hívják. Este aktív, napnyugtakor kezd repülni. Rajzása júliusra esik. A nőstények a talajba rakják a petéiket, a kikelő pajorok 4 évig fejlődnek, csak ezután bábozódnak be a földben. Nagyobb rajzás esetén, illetve a lárvák a haszonnövények gyökereinek megrágása miatt okozhat károkat. Észak-Afrikában és Európában honos. Hazánkban nem védett.

Pusztai hangyaleső (Acanthaclisis occitanica)

A legnagyobb hazai hangyaleső-faj szintén a homokpusztákhoz kötődik. Beásva magát a felszínen mozgó rovarokra vadászik, legfőképp hangyákra. Kissé hasonlít a szitakötőre, ám szárnyait nyugalmi helyzetben a potroh felett háztetőszerűen összecsukja, és a csápja is rövidebb. Itthon elsősorban a Kiskunsági Nemzeti Parkban lehet vele találkozni. Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Cikkajánló