Már május óta a Bükkben lehet egy medve

Szeptember elején egy, a Bükk peremén kószáló medvéről készített felvételt egy vadkamera. Az állat nem most jött át Szlovákiából, valószínűleg már május óta a Bükkben van.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (illusztráció)
Forrás:
heol.hu
2022. október 10.

Szeptember elején egy, a Bükk peremén kószáló medvéről készített felvételt egy vadkamera. Az állat nem most jött át Szlovákiából, valószínűleg már május óta a Bükkben van.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Bükki Emlőstani Kutatócsoport vadkamerája ősz elején egy medvéről készített felvételt a Bükkben. Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense ezzel kapcsolatban adott interjút a heol.hu-nak. A szakember elmondta, az állatot – az utolsó, több mint egy hónapos kameracsapdás felvétel szerint – Felsőtárkánytól északra található erdei utakon látták, és ugyanerről az egyedről készült vadkamerás felvétel június végén a Pes-kő közelében. Nagyjából ez a két helyszín jelentheti területének határait is.

A szakember szerint meglepő, hogy ez az állat még mindig itt van nálunk, mert a medvék csak látogatóba jönnek át Szlovákiából, nem élnek itt és nem szaporodnak Magyarországon.

Hogy miért is jönnek át, annak több oka lehet. Megzavarhatja őket vadászat, az erdőkben folyó kitermelési munkák, de élelemhiány is az okok között lehet, az anyamedvék bocsaikkal pedig az őket zaklató hímek miatt próbálnak nyugalmas helyet találni, ezért kóborolhatnak el távolabb. A nőstény medvék ugyanis addig, amíg a bocsaikat nevelik, nem képesek szaporodni.

Bakó Botond az interjúban arról is beszélt, hogy a medve az embert nem tekinti prédának. A Szlovákiában és Erdélyben történt medvetámadások hátterében más okok állnak. Például az, ha valaki megpróbálja elkergetni a medvét, vagy ha véletlenül az anyamedve és a bocsok közé kerül.

A teljes interjút itt tudjátok elolvasni. Hogy mit kell tenni, ha medvével találkozik valaki, arról pedig itt írtunk részletesen.

Cikkajánló