Már nyílnak az első tőzikék a Csáfordi-erdőben

Az ország legtőzikésebb erdejében, Soprontól nem messze már ébredeznek a mutatós virágok. Fontos, hogy esős, szeles időben elővigyázatossággal kiránduljunk.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (kiemelt kép
illusztráció)
Forrás:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
2022. február 18.

Az ország legtőzikésebb erdejében, Soprontól nem messze már ébredeznek a mutatós virágok. Fontos, hogy esős, szeles időben elővigyázatossággal kiránduljunk.

Egybefüggő virágtenger ugyan még nincs Csáfordjánosfán, az első tőzikék azonban már kidugták a fejüket a földből. A védett, tőzikés erdő Soprontól 50 km-re, a Répce folyó mellett található. A területen a becslések szerint nem kevesebb, mint 2-4 millió tő tőzike nyílik, ami a csúcsvirágzás idején elképesztő látványt nyújt. Az erdőt egy tanösvényen barangolhatjuk be. Autóval a Csáfordjánosfa-Répceszemere közötti közúton elhelyezett Tőzike tanösvény táblánál kialakított parkolóban lehet megállni.

Fontos szem előtt tartani, hogy az elmúlt napok időjárása megnehezítette a terület látogatását – hívja fel rá a figyelmet a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság. A vízhatlan lábbeli, gumicsizma itt mindig ajánlott, mivel ártéri területről van szó, szeles időben pedig nem érdemes a Csáfordi-erdőben kirándulni. A holtfákról ilyenkor könnyedén letörhetnek a korhadt ágak, ami sérülésekhez vezethet – írják. Ha mégis idelátogatunk, azt mindenképp fokozott elővigyázatossággal tegyük.

A területet szakvezetéssel is be lehet járni, erről ide kattintva találtok infót.

Cikkajánló