MARADJ EGÉSZSÉGES - GYÓGYVÍZZEL!

Bár tengerünk nincs, bővelkedünk hideg és meleg vizes forrásokban, ivókutakban, természetes hévízi tavakban és gyógybarlangokban. Az ásványi anyagokban gazdag vizek gyógyító hatása évezredek óta ismert, manapság pedig ismét reneszánszát éli a fürdőkultúra. Ismerkedjünk meg néhány alapfogalommal, hogy jól tudjunk választani a hazai egészségturisztikai kínálatból!

 

2012. november 13.

Bár tengerünk nincs, bővelkedünk hideg és meleg vizes forrásokban, ivókutakban, természetes hévízi tavakban és gyógybarlangokban. Az ásványi anyagokban gazdag vizek gyógyító hatása évezredek óta ismert, manapság pedig ismét reneszánszát éli a fürdőkultúra. Ismerkedjünk meg néhány alapfogalommal, hogy jól tudjunk választani a hazai egészségturisztikai kínálatból!

 

 

 

Egészség a Föld mélyéből

Hazánkban 224-féle ásványvíz, 207 elismert gyógyvíz, 1372 termálvízkút, 43 gyógyfürdő, 5 gyógybarlang, 13 gyógyhely, 5-féle gyógyiszap és egy mofetta található. Budapest a világ egyetlen nagyvárosa, ahol több mint száz termálforrás és- kút van. Az ország mai területének 70-80 százalékán lelhetők fel 30 Celsius-foknál melegebb hévízforrások és ásványvizek. Ásványvíznek azt a földfelszín alatti vízrétegekből származó, spontán feltörő vagy fúrt kútból nyert, illetve forrásból eredő vizet nevezzük, mely eredendően szennyeződésmentes, és literenként legalább 1000 mg oldott ásványi anyagot tartalmaz. A termálvíz, más néven hévíz olyan ásványvíz, melynek hőmérséklete a felszínre törés helyén eléri vagy meghaladja a 30 Celsius-fokot. A gyógyvíz pedig olyan ásványvíz, ami meghatározott betegségekre vonatkozóan igazolt gyógyhatással bír. A gyógyvizek hazánkban általában, de nem feltétlenül termálvizek.

 

 

 

Kezelésről kezelésre
A hidroterápia, azaz vízgyógyászat, csakúgy, mint ennek egy speciális formája, a gyógyvizekkel gyógyító fizioterápia a természet energiáit, a napfényt, a vizet, a levegőt és a földet használja fel a gyógyításban. Azoknak a gyógymódoknak az összessége tartozik ide, amelyek a szervezet működését igyekeznek elősegíteni vagy javítani. A névhasonlóság miatt sokan összekeverik a fizikoterápiával, amely a fizikai energiát alkalmazó kezelések gyűjtőneve, és a fizioterápia részének tekinthető. A gyógyvíz nem csak fürdőként gyógyít: a balneoterápia szerves része az ivókúra, az inhalálás és az iszapkezelés is.

 

Folyékony kincs
Kétségtelenül egyre több bizonyíték van arra, hogy a balneoterápia rendkívül jó hatással van például a krónikus mozgásszervi betegségekre, különösen a csípő- és térdízületi kopással járó

Tudtad, hogy...?

 

…a világon egyedülálló a miskolc-tapolcai barlang- és gyógyfürdő, hiszen itt egy természetes barlang-rendszerben tört felszínre a gyógy-víz.

 

…a zalakarosi forráskútból feltörő 96 Celsius-fokos termálvíz hazánk leg-melegebb hőforrása.

 

...az Egerszalók szimbólumává vált sódombhoz hasonló természeti kép-ződmény a világon csak két helyen található: Törökország ázsiai részén, Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yosemite Nemzeti Park-ban.

 

…a Hévízi-tó a világ legnagyobb, bio-lógiailag aktív, fürdésre alkalmas ter-mészetes termáltava, mely több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet? A gyógytavat egy 38 méter mélyen fekvő forrásbarlang ásványi anya-gokban gazdag hideg és meleg vizű forrásai táplálják.

úgynevezett degeneratív elváltozásokra. Fájdalomcsillapítás-ban és a sérülések utókezelésben is hatékony gyógymód ez, amely az életminőség javulásához is hozzájárul.

 

Gyógyvíznagyhatalom vagyunk
Termálvízkészletét tekintve Magyarország világviszonylatban az előkelő 5. helyen áll Japán, Izland, Olaszország és Franciaország után. Ezt hazánk rendkívül kedvező geológia adottságainak köszönhetjük, ugyanis „alattunk” a földkéreg mintegy 10 kilométerrel vékonyabb a világátlagnál, így a föld belsejében forró magma közelebb van a felszínhez.

 

A geotermikus gradiens, vagyis az a mutatószám, amely azt jelzi, hogy a Föld középpontja felé haladva hány méterenként növekszik a hőmérséklet 1 Celsius-fokkal, Európában átlagosan 30-33, míg Magyarországon átlagosan 20, sőt, egyes helyeken csupán 15 méter! Ebből adódóan mi kevésbé mélyről nyerhetünk hévizet, mint a kontinens más pontjain élők. Ráadásul ezekből a vizekből Magyarország bőséges mennyiséggel rendelkezik.

 

Egyedülálló
Az immár 10 éve működő mátraderecskei mofetta a szénsavas fürdő különleges fajtája. A földből feltörő szén-dioxid-gáz terápiás alkalmazására kialakított szárazfürdő elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések rehabilitációjára, illetve a magas vérnyomásban és keringési bántalmakban szenvedők részére ajánlott, de mozgásszervi, bőr- és nőgyógyászati megbetegedések kezelésére, továbbá a cukorbetegség miatt kialakuló érproblémák, potenciazavarok gyógyítására is alkalmas.

 

 

 

Jótékony kortyok
A gyógyvizet nemcsak külsőleg, hanem belsőleg, azaz ivókúra céljából is használjuk. Ám, mielőtt belekezdenénk, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz! A kúra általában 4-6 héten át tart, ezalatt a páciens napi 1-1,5 liter gyógyvizet fogyaszt el. A gyógyvizet étkezés előtt, apró kortyokban kell meginni, naponta 3 alkalommal, a megkezdett palackot hűvös helyen kell tárolni, és a tartalmát a felbontástól számított két napon belül el kell fogyasztani.

 

 

Még több információt és a hazai gyógyturisztikai szolgáltatók listáját is megtalálod a www.itthon.hu portálon.
 

 

Cikkajánló