Hétvégi programajánló középpontban a libákkal

Ez a hétvége a Márton-nap jegyében telik, ezért főleg olyan programokat szedtünk csokorba, amelyek (vad)libákhoz köthetőek. Van köztük naplementés madárles, fáklyás felvonulás és vezetett túra is.

Szerző:
Turista Magazin
2023. november 9.

Ez a hétvége a Márton-nap jegyében telik, ezért főleg olyan programokat szedtünk csokorba, amelyek (vad)libákhoz köthetőek. Van köztük naplementés madárles, fáklyás felvonulás és vezetett túra is.

1. Vadludak nyomában – Márton-nap a Bihari Madárvártán

A halastavaknál tett séta során a vízimadarak gazdag világába nyerhetnek betekintést a látogatók, és ha megérkeznek az első nagyobb csapat vadlibák, akkor a vonulás látványa felejthetetlen élmény marad. Eközben szakember mesél a vadlúdfajok életéről, viselkedéséről. Visszatérve a Bihari Madárvártába libás finomságokkal is lehet ismerkedni.

Bővebb információ a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán.

Mikor?
2023. november 11., 9:00 – 14:00

Hol?
Bihari Madárvárta, Biharugra

2. Őszi a darules a szabadszállási szikeseken

Novemberben zajlik a libák és a darvak vonulása. A program során a ludak és a darvak esti húzását figyeljük meg szikes tavi környezetben, miközben megismerhetjük a madarak vonulásának legfontosabb paramétereit. Táv: 6 km, időtartam 4 óra.

Részletek és jegyvásárlás a Kiskunsági Nemzeti Park oldalán.

Mikor?
November 12. 13:30 – 18:00

Hol?
Szabadszállás

3. Darules a Kardoskúti Fehér-tónál

Lehetőség nyílik megfigyelni a naplementében a Kardoskúti Fehértóhoz éjszára behúzó darvakat. A szakvezetés kíséretében számos érdekességet megtudhatunk a darvakról. A programokon való részvételhez az időjárásnak megfelelő öltözet ajánlott.

Az ingyenes programra jelentkezni a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán lehet.

Mikor?
November 11., 14.30-17.00

Hol?
Találkozó: Kardoskút, Sóstói-telep bejárójánál a Lófogó-ér melletti kilátónál

4. Márton-nap fényei: lámpás felvonulás

A Via Calvaria – Csendhegyek útja szervezésében Márton-napi lámpás felvonulásokon vehetünk részt Balaton-felvidéki kálváriákon. A csütörtöktől keddig tartó rendezvénysorozaton a csatlakozó településeken a gyerekek lampionos felvonulásokat tartanak a falvak kálváriadombjain.

Részletes program itt érhető el.

Mikor?
November 9-14.

Hol?
Zirc, Vöröstó, Márkó, Lókút, Bakonynána, Városlőd, Olaszfalu és Magyarpolány

5. Márton-napi vígasságok Szennán

A Múzeumok Őszi Fesztiválja utolsó hetén több múzeum is készül Márton-napi programokkal. A Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán található Szennai Skanzenben megismerkedhetünk a somogyi és zselici Márton-napi hagyományokkal, időjárási- és egyéb jóslási praktikákkal. A hagyományos libaételek mellett kukorica és tökételek kerülnek az asztalra, de az újbor bemutatása és kóstolása sem maradhat el.

Részletek a skanzen oldalán.

Mikor?
November 11., 10:00 - 16:00

Hol?
Szennai Skanzen

6. Vezetett túra Zsámbékról Márton-nap alkalmából

Ha szívesen bejárnád a Nyakas-fennsík legszebb részeit, úgymint a Szent Norbert Tanösvény, fakereszt, Nyakas-tető, Óriások lépcsője, kellemes erdei ösvények, feketefenyők sokasága, akkor jelentkezz erre a túrára. A kirándulás a Szuszogó pincesoron zárul, ahol a Márton-napi borünnepen lehet kikapcsolódni. Táv: 13 km.

Jelentkezni ezen az oldalon lehet.

Mikor?
November 11., 10:00

Hol?
Zsámbék, a Tourinform iroda előtt (Szent István tér 3.)

Cikkajánló