Medve Rudabányán!

Medve jött át az országhatáron az Aggteleki Nemzeti Parkba. Bár az állat békés természetű, nem árt óvatosnak lenni, ha összefutsz vele az erdőben. Íme, mire kell figyelned a váratlan találkozáskor.

Szerző:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Shutterstock
2015. május 4.

Medve jött át az országhatáron az Aggteleki Nemzeti Parkba. Bár az állat békés természetű, nem árt óvatosnak lenni, ha összefutsz vele az erdőben. Íme, mire kell figyelned a váratlan találkozáskor.

Az Iwo névre keresztelt hím barna medve (Ursus arctos) az Aggteleki Nemzeti Park nyugati határánál jött át az országba 2015. május 3-án. Az állatot Lengyelországban GPS jeladóval látták el, így pontosan lehet tudni, hogy hol tartózkodik: az utolsó adatok szerint Rudabánya térségében van. Tudvalevő, hogy a medvék a párzási időszak során nagyobb területeket kóborolnak be, és az esetek többségében később visszatérnek eredeti élőhelyükre. A tájékoztatások szerint Iwo békés természetű, ám nem árt fokozottan óvatosnak lenni, ha esetleg összefuttok vele.

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság útmutatása:
- Amennyiben medvével találkozol, hátrálj ki lassan azon az úton, ahol jöttél, és kerüld ki minél nagyobb körben!
- Mindezt tedd csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa.
- Ha a medve nem vesz észre, ne csapj zajt!
- Ne zárd el a medve menekülési útvonalát, hagyj neki helyet!
- Légy különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozol!
- Soha ne közelítsd meg a medvét, még akkor sem, ha látszólag békés!
- Ne fordíts hátat az állatnak!
- Ne fuss el! (A medve elég gyors, akár 40 km/h sebességgel is képes futni.)
- Ha a medve észrevett, akkor lassan emeld a kezed a fejed fölé, és halkan beszélj, énekelj, fütyülgess, hogy a medve emberként tudjon azonosítani.
- Ha a medve észrevett, de nem vesz tudomást a jelenlétedről, nem érdeklődik, akkor lassan hátrálj ki a látóteréből!

 

Egy videó Iwóról, amelyet korábban Bartus Attila rögzített a szlovákiai Pelsőcnél.

 

A beérkező adatok függvényében az ANP Igazgatóság további tájékoztatást ad a medve mozgásáról a http://anp.nemzetipark.gov.hu, illetve a http://www.anp.hu/ honlapokon, valamint a Facebook oldalukon.

 

A barna medve (Ursus arctos) Magyarországon fokozottan védett faj, melynek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250.000 Ft. Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása. Fokozottan védett fajok károsítása, elpusztítása bűncselekmény.

 

Az európai barna medve korábban általánosan elterjedt faj volt, de napjainkra már leginkább csak néhány magasabb hegységben található meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számban van jelen, de stabil állományai vannak a szlovákiai hegységekben, így például az Alacsony- és Magas Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák-paradicsomban is, amely közvetlenül határos a Szlovák-karszttal, és egy földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel.

Cikkajánló