Még több csoda az Alcsúti Arborétumban

Befejeződött az Alcsúti Arborétum felújításának második szakasza; mostantól régi pompájukban csodálhatod meg a hidakat, dísztavakat, szökőkutakat, a Gyermekkertet, valamint az egykori sétányrendszert, de végigjárhatod az új tanösvényt is.

Szerző:
dunaipoly.hu
TM.hu
Fotó:
Pelsőczy Csaba
kormany.hu
2015. június 2.

Befejeződött az Alcsúti Arborétum felújításának második szakasza; mostantól régi pompájukban csodálhatod meg a hidakat, dísztavakat, szökőkutakat, a Gyermekkertet, valamint az egykori sétányrendszert, de végigjárhatod az új tanösvényt is.

Az Alcsúti Arborétumban közel két évszázados kulturális örökség megmentésére került sor a most befejeződött projekt keretein belül. A 2013 őszén indult munkálatok az alcsútdobozi Habsburg-kert kerttörténetileg hiteles helyreállítását célozták meg. Helyreállították az épített elemeket (pl. hidak, dísztó, szökőkút), rekonstruáltak egyes kertrészeket (pl. Gyermekkert), illetve megújították az egykori sétányrendszer egy részét (nyomvonal-rekonstrukció, burkolatjavítások stb.). Ezenkívül elvégezték a kapcsolódó kertrészek fakivágási, növénykezelési feladatait, valamint tanösvényt alakítottak ki. 

 

Megközelítés
Az arborétum autó nélkül is könnyen elérhető a Bicske és Székesfehérvár között járó autóbuszok „Alcsútdoboz, Kastély” megállójából. A járatok Bicske vasútállomásán a Budapestről érkező vonatokhoz is csatlakoznak. Kerékpárral ugyancsak a bicskei vasútállomásról indulva, a Csákvári úton és Felcsúton át, egy kellemes, tíz kilométeres túrával érhető el az arborétum.

Az Alcsúti Arborétum Magyarország legeredetibb angolparkja, melynek 1820-as telepítése József nádor nevéhez fűződik. Hazánk egyik legnagyobb klasszicista kastélyának mintegy 40 hektáros kiterjedésű tájképi kertje ma közel 540 fa- és cserjefajnak ad otthont. A legszebb és legidősebb növények között platánok, török mogyorók, vasfák, vérbükkök, mocsárciprusok, jegenyefenyők, és japánakácok találhatók, de a hárs-, a juhar-, a tölgy- és a gesztenyefajok gyűjteménye is jelentős.

 

Kimagasló értéket képvisel a 24 törzset nevelő óriás tuja, a zuhatagos bükk, a héttörzsű török mogyoró és az etyeki utat szegélyező, azzal egyidős platánsor. A közeli Csaplári-erdőben él Magyarország legidősebb, 170 éves libanoni cédrusa. Az arborétum minden évszakban más-más arcát mutatja, a kora tavasszal nyíló hatalmas hóvirágmező pedig egyedülálló az országban. Szent Iván-éj környékén (azaz most, júniusban) különleges látványosság a szentjánosbogártánc. 

 

Ha az arborétumba készülsz

Telefon: +36 22 353 219
Web: alcsuti-arboretum.hu
E-mail: info@puskashotel.hu
Belépődíj: felnőtteknek 950 Ft, kedvezményesen 600 Ft,  csoportos jegy (10 fő felett) 800 Ft/fő, szakvezetés csoportoknak 9000 Ft/2 óra

Nyitva tartás: szerdától vasárnapig 10.00 - 18.00 óráig

 
 

A most megvalósult projekt zárórendezvényén V. Németh Zsolt, környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: a környezettudatosság és a természettel való harmonikus együttélés nem merül ki az értékes területek körülkerítésében és a védelemben. Igényli az emberek felelősségvállalását és figyelmes, aktív közreműködését is a természetes tájakon éppúgy, mint az ember alkotta kertekben, parkokban.


A projekt a természetvédelmi és műemléki védettséget is élvező, hazai és nemzetközi szinten is jelentős történeti kert teljes felújítását megcélzó folyamat második üteme volt.

 

 

 

 

 

Cikkajánló