Megint ránk szakad a nyár - hétvégi programajánló

Az utóbbi időben a nyári időjárás szeszélyes változásainak vagyunk kiszolgáltatva, az erdei környezet azonban minden körülmények között felfrissít. Mutatunk néhány programot, amiért érdemes a hétvégén kimerészkedni a szabadba. 

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
Agóra Tudományos Élményközpont
Fortepan/Umann Kornél
Sevcsik András/DINPI
Bakony-Balaton Geopark
Joó Annamária
2017. július 27.

Az utóbbi időben a nyári időjárás szeszélyes változásainak vagyunk kiszolgáltatva, az erdei környezet azonban minden körülmények között felfrissít. Mutatunk néhány programot, amiért érdemes a hétvégén kimerészkedni a szabadba. 

1. Zebegény éjszakai és esti túra

 

 

Akik szeretnének nekivágni a sötét erdőnek, azoknak jó alkalom egy éjszaki teljesítménytúra, amely nem mellékesen bátorságpróbának sem utolsó. Míg a 10 km-es táv teljesítői megcsodálhatják a Dőry-kastélyt, addig a 25 kilométeresen túrázók a Békás-rét, Törökmező, a Vizes-árok és a Hegyes-tető közötti útvonalon haladva érkeznek el az Ernő-forráshoz, ahonnan a kálváriát és a Trianon-emlékművet érintve térnek vissza Zebegénybe.

 

Mikor?
2017. július 29.
Hol?
Zebegény
Részletek ide kattintva.

 

2. Csillagles és mókás kísérletek az Agórában

 

 

Éjszakai távcsöves csillagnézést hirdetett a debreceni Agóra július 28-án este fél 9-kor. Jó idő esetén ezen az estén várhatóan jól látszanak majd ismét a Hold hegyei és kráterei, de az érdeklődők megcsodálhatják a Jupitert és a Szaturnuszt is. Hétvégén pedig a kisebbeket is várják színes, mókás kísérletekkel az élményközpontban.

 

Mikor?
2017. július 28 - 30.
Hol?
Debrecen, Agóra Tudományos Élményközpont
A programokról itt és itt tájékozódhatsz bővebben.

 

3. Malomkeréktúra a Séd völgyében két keréken

 

 

Szélhámos-e a szélalmos? Iszákos-e, aki felönt a garatra? Tényleg elbírta Kinizsi Pál a malomkövet? A kanyargó Séd mellett tekernek a résztvevők, hogy a fenti kérdésekre választ kapjanak, miközben felkeresnek nyolc régi veszprémi malmot is. Kellemes, gyerekekkel is könnyen teljesíthető kerékpáros városi túra.

 

Mikor?
2017. július 29. 9.00 - 12.00
Hol?
Veszprém, találkozóhely: Laczkó-forrás, Veszprémvölgyi út 122.
Részletek ide kattintva.
 

4. Esti rákászat a Börzsönyben

 

 

Egy világszinten ritkuló tízlábú rákfaj után eredhetünk a túrán. A kövi rák tiszta, középhegységi vízfolyások lakója. Rejtett életmódja miatt, nagyon keveset tudunk állományai alakulásának okairól. Mivel éjszaka keresi táplálékát, így a résztvevőknek is naplemente után kell lámpákkal felvértezve „rákászkodni”. Túra hossza 3 kilométer, időtartama kb. 2-3 óra.

 

Mikor?
2017. július 29. 19.30 - 22.30
Hol?
Szokolya-Királyrét, Hiúz Ház (Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont)
Részletek ide kattintva.

 

5. Túra a megszelídült vulkánok fennsíkjára

 

 

Tűz és víz: e két őselem jegyében járják be és ismerik meg a Fekete-hegy északi részének természeti értékeit az érdeklődők. A szakvezetéses geotúra útvonala a kapolcsi Faluháztól indul, majd a Kecske-völgyben (Kecske-kő, piroklasztit feltárás) folytatódik, érinti Kálomisz-tavat, a henyei ősbükk tetemét és a Király-kő bazaltszikláját. Táv: kb. 6 km. Időtartam: 4 óra.

 

Mikor?
2017. július 29. 10.00 - 14.00
Hol?
Kapolcs, találkozóhely: a Faluház udvara, Művészetek Zöldje udvar, a Bakony-Balaton Geopark standja
Részletek ide kattintva.

 

6. Vándortáborozók nyomában a Mecsekben

 

 

Pécs környékének természeti látnivalóit fűzi fel a mecseki túra, melynek 30 kilométeres résztávjának útvonala érinti a Dömör-kaput, a Kantavárat, a Rábay-fát, a Fehér-kúti kulcsosházat, a Tripammer-fát, a Kőlyukat, Vágotpusztát, Orfűt, a Büdös-kúti kulcsosházat, a Remete-rétet és a Mandulást. Látványban a rövidebb, „családi” 15 kilométeres táv sem marad el.

 

Mikor?
2017. július 29. 7.00 - 16.00
Hol?
Pécs, Kardos úti kulcsosház
Részletek ide kattintva.
 

7. Budai piros túra

 

 

A közel 20 kilométeres túra a Budai-hegység leglátványosabb részein vezet végig. A Nagykovácsiból induló túra útvonala érinti a Vörös-pocsolyát, a Kecske-hátat, a Fekete-fejet, a Szépjuhásznét, a János-hegyet, Makkosmáriát, a Végvári-sziklát, a Budaörsi-hegyet, és Csillebércen ér véget.

 

Mikor?
2017. július 30. 8.00 - 15.00
Hol?
Nagykovácsi, 63-as autóbusz végállomása
Részletek ide kattintva.

 

Cikkajánló