Méreggel irtják a bálványfákat a pécsi Tettyén

Egészséges fákat injekcióztak be méreggel Pécs egyik legszebb részén, a Tettyén. Sok pécsi értetlenül áll a dolog előtt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe stock
Forrás:
bama.hu
2023. szeptember 6.

Egészséges fákat injekcióztak be méreggel Pécs egyik legszebb részén, a Tettyén. Sok pécsi értetlenül áll a dolog előtt.

A Tettyén, a Magaslati út közelében szakemberek méreggel injekcióztak be több fát, melyek aztán néhány nap alatt kiszáradtak. Sokan felháborodtak, de a helyzet mégsem annyira dühítő, mint amennyire elsőre gondolnánk. Bálványfákról van szó ugyanis, amelyek invazívak, és kiszorítják az őshonos egyedeket, ezért kerülhetett sor a fairtásra – járt utána a dolognak a BAMA.

A bálványfa (Ailanthus altissima) Kínából származik, Európába a 18. században került be díszfaként. Felismerni jellegzetes szagáról, szürke törzséről, szárnyasan összetett leveleiről lehet. A gond vele az, hogy nitrogén-felhalmozódást idéz elő a talajban, és olyan anyagokat juttat a környezetébe, amelyek gátolják más növények növekedését. Emiatt a bálványfa környezetében rövid időn belül elpusztulnak az őshonos növények, és elkezdenek megtelepedik a gyomok. A bálványfa kiirtása nem egyszerű feladat, miután magoncai szinte bárhol megtelepednek és gyorsan fejlődnek.

A tettyei panorámasétánynál is hasonló beavatkozásokra lehet számítani. Az irtást végző cég (Biokom Nkft.) honlapján az olvasható, hogy ott is „eltávolítják a kilátást mára szinte teljesen korlátozó, invazív jellegű bálványfatelepeket, gyomnövényeket, helyettük a parkosítási munkák keretében őshonos, tájba illő facsemetéket, cserjéket, palántákat ültetnek, valamint a sétány melletti gyepfelületek természetvédelmi szemléletű bemutatására is sor kerül”.

Cikkajánló