Októberben burjánzanak az inváziós növények

Ma már majdnem 18 ezer olyan növényfaj él a Földön, ami megtelepedett az eredeti hazáján kívül máshol is. Ez nem jó hír.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2022. október 27.

Ma már majdnem 18 ezer olyan növényfaj él a Földön, ami megtelepedett az eredeti hazáján kívül máshol is. Ez nem jó hír.

Akármennyire is mutatósak az inváziós fajok, új helyükön megváltoztatják, átformálják a tájat az őshonos növények kárára. Veszélyeztetik a természeti értékeket, a legelők, rétek fenntartható hasznosíthatóságát. „Az elmúlt egy-két emberöltő alatt felgyorsult az új jövevények térhódítása hazánkban, amire otthonunk környékén nyitott szemmel járva is felfigyelhetünk” – írja a honlapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A nyár második felétől a fagyokig láthatjuk a legtöbb inváziós növény virágzását, termését – ezek olyan fajok, amelyek nem olyan régen telepedtek meg nálunk, és talán még szüleink, nagyszüleink sem ismerték őket. A Sajó folyó mentén számos példát találunk az özönnövényekre. Ott van rögtön a japánkeserűfű, amelynek a szára bambuszra emlékeztet, Kelet-Ázsiából származik, és vízfolyásaink mentén találkozhatunk vele. Egy nyár alatt 3 méteresre is megnőhet.

Ha elmarad a rendszeres kaszálás, az az inváziós fajoknak kedvez. Például a kanadai aranyvesszőnek, ami Észak-Amerikából származik, ahogy a gyalogakác és a zöld juhar is.

Az ecetfa októberben bordó színű lesz, így igen látványos, emiatt is telepítették be.

A bíbor nebáncsvirág a Himalája vidékéről érkezett hozzánk, de mutatós a selyemkóró is, mindkettő a díszítőértéke miatt jutott el Európába. Ez utóbbi nagyon sikeresen szaporodik, tokterméséből messzire repülnek a magjai. A sokvirágú napraforgó és az amerikai őszirózsa úgyszint dísznövényként került a kontinensre.

Ha a Sajó mentén teszünk sétát októberben, ezeket az inváziós fajokat mind láthatjuk.

Egy-egy özönnövény ellen évekig kell harcolni, nagyon nehéz megszabadulni tőlük, csak vegyszer segítségével lehetséges.

A nemzetipark-igazgatóság szerint a Sajó-völgyben a jövőben a gazdálkodók aktív közreműködésére is szükség lenne ahhoz, hogy sikerrel szorítsák vissza az inváziós fajokat.

Cikkajánló