Megszépült a cégénydányádi Kölcsey-Kende-kastély

Látogatható a felújított Kölcsey-Kende-kúria és parkja Cégénydányádon. A megújult klasszicista stílusú kastély mellett a védett angolparkért és az érdekes kiállításokért is érdemes lesz ellátogatni a Szamos-parti településre.

Szerző:
MTI/TM
Fotó:
MTI
2016. október 4.

Látogatható a felújított Kölcsey-Kende-kúria és parkja Cégénydányádon. A megújult klasszicista stílusú kastély mellett a védett angolparkért és az érdekes kiállításokért is érdemes lesz ellátogatni a Szamos-parti településre.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cégénydányádi Kastélypark Természetvédelmi Területen álló, 1833-ban klasszicista stílusban épült, helyreállított műemlék létesítményt a közelmúltban adták át.

 

 

A kétszintes, különleges kialakítású, többszárnyú kúriát az egykori Szente-Mágócs nemzetségből származó, az egymással rokon Kölcsey és Kende család egyik tagja, Kende Zsigmond építtette a Szamos partjára. Az épület angolparkra néző homlokzatát az ősi família legnevezetesebb tagjának, Kölcsey Ferencnek, a Himnusz költőjének verssorai ékesítik, amelyeket 183 évvel ezelőtt írt rokona kérésére.

Az 1900-as évek elejéről fennmaradt leírások alapján, a műemlékvédelmi követelményeknek megfelelően felújított épületet a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága múzeumi formában, turisztikai bemutatóhelyként működteti a jövőben. Igényes kiállítási feltételeket alakítottak ki a kastély négy termében, ahol az épület és a hozzá tartozó, ugyancsak védett 14 hektáros angolpark múltját irodalmi, történelmi és természetrajzi feldolgozásban mutatják be a látogatóknak.

 


Egy további állandó kiállítás a Kölcsey és Kende család történetét mutatja be, egy másik pedig a vidéki nemesség és kisnemesség, illetve a parasztság hétköznapi, valamint ünnepi táplálkozási szokásainak, étkezési kultúrájának, egykori konyhai berendezéseinek állít emléket.

Emellett ökoturisztikai attrakcióként tárlatok foglalkoznak a természetvédelem témakörével, a természet kincseinek bemutatásával. Így az épületet övező angolpark fennmaradt ritkaságszámba menő fáival, bokraival és növényeivel is megismertetik a látogatókat. A parkban látható például óriás platán, tulipán-, liliom- és páfrányfa, vérbükk, vörös tölgy, szelídgesztenye, törökmogyoró, virginiai borókafenyő, kaukázusi szárnyas dió, jázmin és fürtös bodza is. A fák alatt kora tavasszal pedig az ország legnagyobb állományú téltemetője virágzik.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Festői kastélykerttel vár Doba

Top 5 lenyűgöző kastély, ami levesz a lábadról

Még több hír hazai kastélyainkról

Cikkajánló