Megszépült a Tiszaigari Arborétum

Átadták a megújult Tiszaigari Arborétumot, ahol többek között új fogadóépület, parkoló, kulcsosház, felújított sétaútvonalak és növényismertető táblák várják a látogatókat. 

Szerző:
MTI/TM
Fotó:
Mészáros János/MTI
2016. május 9.

Átadták a megújult Tiszaigari Arborétumot, ahol többek között új fogadóépület, parkoló, kulcsosház, felújított sétaútvonalak és növényismertető táblák várják a látogatókat. 

 

Megújult a Tisza-tó közelében található, közel 20 hektáros Tiszaigari Arborétum. A beruházás során megépült egy fogadóépület kunkapus bejárattal, parkoló létesült, a gazdasági épületet helyreállították, az irodaépületet kulcsosházzá alakították át. Részlegesen felújították a sétautakat, teljesen kicserélték a növényismeretető táblákat, és az arborétumot körbevevő kerítés is újjáépült. A növényállomány bővítése egy 43 egyedből álló tölgyfajgyűjtemény kialakításával kezdődött, amelyet 65 cserje- és 14 rózsaféle ölel körül. A fafajokat, a helytörténeti érdekességeket új táblák jelzik.

 

1976-ban az arborétumot országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították, 1985 után a több mint 375 fajból álló gyűjtemény elérte az arborétumi kritériumot. A kertben számos idős, nagy méretű lombos és tűlevelű fafaj található, köztük a legjelentősebbek: páfrányfenyő, tiszafa, kolorádói jegenyefenyő, szerb luc, duglászfenyő, amerikai mocsárciprus. A bükk és a szelídgesztenye mellett 17 tölgyfaj is fellelhető. Említésre érdemes a kúszó farkasalma, a nagylevelű liliomfa, a tulipánfa és az illatos fűszercserje is. Legértékesebb növényfajai az arborétummal egyidős tiszafák, a páfrányfenyő, a kolorádói jegenyefenyő és a szerb luc. Az átalakítás a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. (NEFAG Zrt.) közjóléti beruházásaként valósult meg.

 

 

Nyitvatartás
Április 1. - október 31., 8.00 - 17.00 óráig
November 1. - március 31., (hétfőtől péntekig) 8.00 - 16.00 óráig
Hétvégén bejelentkezéssel.
Előzetes bejelentkezés esetén szakmai vezetés igényelhető.
Érdeklődni a + 36-20/382-9563-as telefonszámon, Blaskó Mihály arborétumvezetőnél.
 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Füzérradványi kastélylátogatás 

Még több csoda az Alcsúti Arborétumban

Festői kastélyparkkal vár Doba 

Cikkajánló