Megszülettek az idei év első kisviperái

Augusztus végéig több mint 400 új jövevény várható a kiskunsági Rákosvipera-védelmi Központban.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Rákosi vipera védelmi program
2022. augusztus 17.

Augusztus végéig több mint 400 új jövevény várható a kiskunsági Rákosvipera-védelmi Központban.

Mozgalmas időszaka van a Kunpeszér és Kunadacs határán található Rákosvipera-védelmi Központ dolgozóinak, ugyanis július vége óta folyamatosan bújnak elő a kis viperák. A Viperaközpontban 42 nőstény várhatóan több mint 400 viperát fog világra hozni augusztus végéig.

A nagy eseménysorozat kapcsán egy játékot is indítottak a központ dolgozói, közösségi oldaluk követői megtippelhették, hány kisviperát fog a világra hozni a 2-k-2601/17-re elkeresztelt 5 éves nőstényük. Az válaszolt helyesen, aki 15 apróságra tippelt, ugyanis 7 nőstény és 8 hím kígyónak adott életet.

A rákosi vipera álelevenszülő: a nőstények testében az embriók különálló hártyás burokban fejlődnek, amiket tekinthetünk meszes héj nélküli tojásoknak.

A viperák általában ebben az átlátszó burokban jönnek világra, melyet rövid idő után fejükkel felszakítva el is hagynak. Rögtön ezután indítják el az első vedlésüket és általában a világrajövetelük utáni 10. percre már levedlik első bőrüket, szétszélednek, majd önállóan táplálkoznak.

Az újszülött viperák súlya 2-4 gramm, hosszuk 10-16 cm. A viperák első életévükben 4-6 hetente vedlenek. A felnőtt állatok már csak évi három alkalommal: telelés után, nyár közepén és a telelést megelőzően.

A Kiskunsági Nemzeti Park által üzemeltetett Rákosivipera-védelmi Központ 2004 óta működik, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a kipusztulás szélére került rákosi vipera megmentésében. A fajmentő program keretében megindulhatott a rákosi viperák zárttéri tenyésztése, majd 2010-ben megtörtént az első, fogságban született rákosi viperák szabadon engedése. Azóta 3834 kígyó látta meg a napvilágot a Viperaközpontban és 2010 óta már több mint 500 példányt sikerült elengedni a Fertő-Hanság és a Kiskunsági Nemzeti Parkok védett gyepterületeire.

A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint.


Cikkajánló