Megtisztítják az üzemanyag- és fémszennyezéstől a Strázsa-hegyet

Környezeti kármentesítés következik az esztergomi hegy közelében a volt szovjet gyakorló- és lőtéren.

Szerző:
MTI
Fotó:
facebook.com / Strázsa-hegy
Gulyás Attila
2019. május 8.

Környezeti kármentesítés következik az esztergomi hegy közelében a volt szovjet gyakorló- és lőtéren.

Korábban a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) környezetvédelmi felméréseket végzett a 2,7 hektáros területén, így kiderült, hogy az két helyszínen is szennyezett, ráadásul ivóvízbázisok közelében, kiemelten érzékeny részeken.

 


A szovjetek által létesített volt üzemanyag-tároló területén a talaj szénhidrogénnel szennyezett. A DINPI strázsa-hegyi bemutatóközpontja melletti négy tavat harckocsiúsztatónak használtak, ott az iszapban fémeket is kimutattak - írja az MTI.

 


Első lépésként ideiglenes élőhelyre telepítik a halakat, kétéltűeket, hüllőket, majd következik az üzemanyag-tárolónál a szennyezet föld kitermelése, és a tavakban lévő szennyezett iszap szikkasztása és ártalmatlanítása. A tavak kármentesítésével és az élőlények visszatelepítésével őszre végeznek. A volt üzemanyag-tárolónál lebontják a betonlétesítményeket, ahol 2021 augusztusára állhat helyre a természetes állapot. A munkálatok 400 millió forintba kerülnek.

 

 
A területet már a monarchia idején katonai gyakorlatokra használták. Az első világháború után Esztergom határvárossá vált, ezzel megnőtt katonai szerepe. A második világháború után 1956-ig a Strázsa-hegy a magyar honvédség gyakorlótere volt, 1956-tól a szovjet déli hadseregcsoport harckocsizó és vegyvédelmi alakulatai használták.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Esztergomi Strázsa-hegyek

Élménysűrítő lejtőzés panorámákkal

Sokat látott őrhegyek a Pilis szélén

 

Cikkajánló