Megújult a tatai csillagvizsgáló

Átadták Tatán a felújított TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgálót és Múzeumot. A kiállítás az intézmény névadójának hagyatékát mutatja be, de a csillagda szakköröknek és bemutató előadásoknak is helyet ad. Októbertől nyitja meg kapuit.

Fotó:
Bodnár Boglárka / MTI
Forrás:
MTI
2023. szeptember 22.

Átadták Tatán a felújított TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgálót és Múzeumot. A kiállítás az intézmény névadójának hagyatékát mutatja be, de a csillagda szakköröknek és bemutató előadásoknak is helyet ad. Októbertől nyitja meg kapuit.

A tatai csillagvizsgálót 2008 óta a TIT Komárom-Esztergom vármegyei egyesülete üzemelteti. Posztoczky Károly eredeti csillagdáját a közeli Erdőtagyoson építette fel 1915-ben. Az épületet 1950-ben egy telekkönyvi tévedés miatt lerombolták és elhordták építőanyagnak. A műszereket, könyveket és fényképeket a Komárom Megyei Tanács vette meg, majd a vármegyei TIT kezdeményezésére Tatán építettek csillagvizsgálót, melyet 1973-ban nyitottak meg.

A mostani fejlesztések a felvidéki, ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgálóval közösen valósultak meg, 300 millió forint értékben. Az épület és környezetének felújítása mellett 150 négyzetméteres területtel bővült is a tatai csillagvizsgáló. Kialakítottak egy előadótermet, valamint egy múzeumi helyiséget, ahol az intézmény névadója, Posztocky Károly eddig több helyen tárolt hagyatékát mutatják be, valamint a Nap és a meteorok megfigyeléséhez speciális naptávcsövet, csillagászati CCD kamerát szereztek be.

A szervezet egyébként szakkört működtet a csillagdában, valamint bemutató előadásokat tart, amelyeken Posztoczky 1908-ban vásárolt és ma is kitűnő állapotban lévő 127/1450-es Reinfelder refraktorát használják.

A projekt egyik célja a Komárom-Esztergom megye és Nyitra megye határ menti régió két legfontosabb csillagvizsgálója közötti együttműködés megerősítése és fejlesztése. A Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül a Stars connect us, a „Csillagok összekötnek minket – csillagászat határok nélkül” nevű projektben nyilvános konferenciák, csillagászati diákversenyek, szabadtéri távcsöves bemutatók, interaktív kiállítások szervezésével teszik vonzóbbá a csillagászatot a nagyközönség számára.

A tatai és az 1871-ben Konkoly Thege Miklós által épített ógyallai csillagvizsgáló történetéről és jelenéről háromnyelvű kiadványt is készítettek, valamint a gyerekeknek magyar és szlovák nyelven a csillagképeket bemutató füzetet jelentettek meg, amelyben a leírás mellett ki is lehet festeni az égi alakzatokat.




Cikkajánló