Megúszták a szilveszteri petárdázást a tatai madarak

Eredményesnek bizonyult a rengeteg szervezés és utcai járőrözés, ugyanis a tatai Öreg-tavon pihenő több ezer vízimadár túlnyomó többsége kitartott a tó vizén.

Szerző:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
2024. január 2.

Eredményesnek bizonyult a rengeteg szervezés és utcai járőrözés, ugyanis a tatai Öreg-tavon pihenő több ezer vízimadár túlnyomó többsége kitartott a tó vizén.

Tata jól „vizsgázott” idén szilveszterkor, a város nagy része nyugodt, csendes volt, inkább csak távolabbról, a tilalmi zóna határain, illetve a szomszéd településeken fellőtt tűzijátékok robaja hallatszott át. Míg a környező településeken már kora este megkezdődött a szokásos „tűzijáték-háború”, addig Tatán az éjfél előtti órákban csak elvétve hallatszott néhány illegális petárda és tűzijáték – derül ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményéből.

Ennek hátterében egy példaértékű összefogás áll, ugyanis az MME, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Tata Város Önkormányzata, az Által-ér Szövetség, a rendőrség, a polgárőrség és az előzetesen regisztrált önkéntesek részvételével már szilveszter délután megkezdődött az Öreg-tó környékén a járőrözés, estétől pedig a város teljes területén szolgálatot teljesítettek.

Az intenzív jelenlétnek és a szervezettségnek köszönhetően számos helyről sikerült távozásra késztetni a tűzijátékozni szándékozókat.

A járőrök több helyen tetten értek tűzijátékot használókat, és figyelmeztették őket, hogy tiltott helyen próbálkoznak. Néhány helyszínen rendőri intézkedésre is szükség volt. Sajnálatos, hogy egy-egy utcában, kertben a személyes jelenlét ellenére is eldördült pár tűzijáték, de ezen helyszínek többségét is elhagyni kényszerültek a tilosban járók a járőrök jelenléte miatt. Összesen 20 alkalommal intézkedtek a szolgálatban részt vevő hatóságok. Több közigazgatási eljárást a napokban indítanak meg.

Pezsgőzéssel egybekötött madárles

A 2023-ban először kezdeményezett „Csendes szilveszteri séta a vadludakért” igen népszerűnek bizonyult, a késő éjszakai időpontban hatvanöten vettek részt ezen a programon az Öreg-tó partján. Őket a szervezők pogácsával, valamint pezsgővel kínálták, a jó hangulatú sétán szakvezető gondoskodott arról, hogy a résztvevők érdekes információkkal gazdagodjanak a vadludakról és a tavon telelő más vízimadarakról.

A közös séta sikerét látva a kezdeményezők 2024-ben is megszervezik ezt az eseményt. Összességében 2023 szilvesztere Tatán csendes és eredményes volt. Ezt a tatai szállodákban, panziókban kutyáikkal megszállt vendégek is megtapasztalhatták, nem véletlenül érkeztek ide az ország számos pontjáról.

A szervezők ezúton is köszönik minden tatainak és a városba idelátogatónak, hogy fontosnak tartották a 2018 óta élő tűzijáték-korlátozás betartását!





Cikkajánló