Videó: Hódwellness a tatai Öreg-tavon

Komótosan, de annál alaposabban mosakodó hódot kaptak lencsevégre a tatai Öreg-tó partján. Ha csak egy cuki videót nézel meg ma, legyen ez az.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
MAG - Miénk a Grund Városvédő Egyesület
Tata Facebook
2023. július 4.

Komótosan, de annál alaposabban mosakodó hódot kaptak lencsevégre a tatai Öreg-tó partján. Ha csak egy cuki videót nézel meg ma, legyen ez az.

A felvételt Bodó Tibor készítette még júniusban. A „vizek városában” egyébként nem okoz nagy meglepetést a hód jelenléte, sőt, valójában ma már szinte nincs is olyan természetes vizünk, ahol ne jelent volna meg a Magyarországról egykor kipusztult állat.

Száz év alatt ezerszeresére nőtt a hódállomány, így az ember-hód konfliktusok száma is megnövekedett. Ma ellentmondásos a helyzet Magyarországon az eurázsiai hóddal kapcsolatban: ugyan védett (természetvédelmi értéke 50 000 Ft), időszakosan, engedély birtokában mégis lehet gyéríteni az állományt egy tavalyi rendelet értelmében.

A hód igazi ökoszisztéma menedzser: duzzasztóműveik fölött tavacska keletkezik, ahol számos vízinövény és hínárfaj telepszik meg, ezáltal egyedi élővilág jön benne létre, ami még több védett, fokozottan védett fajnak kedvez. Ráadásul a „hódtavak” a hőmérsékletet is csökkentik a környéken, akár 3-4 Celsius-fokkal is. A környék talajvízszintjére szintén jó hatással van a hód vízi tevékenykedése.

Cikkajánló