Hírek

Megvadult marhák támadtak túrázókra Ausztriában

Turistaként nemcsak az időjárással, az elemekkel, a tájékozódással és a megfelelő öltözettel akadhat problémánk, hanem a tehenekkel is.

Szerző:
hvg/index
Fotó:
123rf.hu
2017. július 17.

Turistaként nemcsak az időjárással, az elemekkel, a tájékozódással és a megfelelő öltözettel akadhat problémánk, hanem a tehenekkel is.

Egy olasz férfi a kutyájával haladt végig az ausztriai Karintia tartomány egyik hegyi legelőjén, amikor az ötven marhából álló csorda nekirontott. Bár a túrázó magához emelte a kutyáját, ez nem segített, a tehenek megsebesítették. Egy helyi gazdálkodó sietett a segítségére, közben a marhák egy idősebb dán házaspárra támadtak rá. A legelőn tartózkodó emberek végül elkergették az agresszív teheneket, a három sérültet pedig mentőhelikopterrel szállították a klagenfurti és a villachi kórházba.

 


A féltonnás állatok Európában évente több halálesetet és több száz sérüléssel végződő balesetet okoznak - írja az Index. A tiroli turisztikai igazgatóság és az agrárkamara ezért néhány évvel ezelőtt létrehozott egy magatartási kódexet a kirándulók számára. Az iránymutatás szerint az egyik legfontosabb szabály, hogy sose térjünk le a kijelölt útvonalról, bár tudni kell, hogy ez nem nyújt teljes biztonságot, mert előfordul, hogy jelzett út pont a tehenek közelében vezet. Evidens, hogy az állatokat nem szabad megijeszteni, és az is, hogy a borjakat ne közelítsük meg, és ne próbáljuk őket megsimogatni. A legjobb, ha tartjuk a 20-50 méteres távolságot a tehenektől, lehetőleg halkan, nyugodtan mozgunk. A tehenek nagyobb fenyegetésnek érzik a kutyákat, mint az embereket, így ha kutyával vagyunk, pórázon vezessük, de ha a tehén támad, engedjük el - valószínűleg a kutya képes elfutni a marhák elől. Végül: ha úgy látjuk, hogy az állat támadni készül, nem szabad hátat fordítani, hanem lassan, csendben, hátrálva kell elhagyni a helyszínt.

 

Cikkajánló