Melyik legyen a 2021-es Év Hala, az angolna, a jászkeszeg vagy a fürge cselle?

A Magyar Haltani Társaság ismét szavazást indított, hogy a nagyközönség segítsen kiválasztani a 2021-es Év Halát. A verseny elkezdődött, december végéig lehet szavazni a kedvencünkre a társaság honlapján.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. október 19.

A Magyar Haltani Társaság ismét szavazást indított, hogy a nagyközönség segítsen kiválasztani a 2021-es Év Halát. A verseny elkezdődött, december végéig lehet szavazni a kedvencünkre a társaság honlapján.

A korábbi évekhez hasonlóan most is három őshonos faj közül lehet választani. Az idei jelöltek pedig nem mások, mint az angolna, a jászkeszeg és a fürge cselle. És a most indított közönségszavazás győztesére sem vár egyéb jutalom, mint hogy nagyobb figyelem övezi majd a tudományos kutatásban és az ismeretterjesztésben.

Itt szavazhatsz a kedvenc jelöltedre. A szavazást szilveszterkor, december 31-én zárják, utána jelentkezünk az eredménnyel.

Mutatjuk a jelölteket:

Az alakját és mozgását tekintve is kígyószerű, akár méteres hosszt is elérő angolna (Anguilla anguilla) különleges halunk, hiszen annak ellenére őshonos, hogy a Sargasso-tengerben ívik, mert eredetileg természetes úton jutott vizeinkbe. Mióta telepítése megszűnt, ritkán kerül elő, és Európa más tájain is megfogyatkozott, pedig gasztronómiai értéke magas. A felmelegedés következtében egyre kevesebb angolna érkezik Európa partvidékére, a faj világviszonylatban is veszélyeztetetté vált, ezért az IUCN vörös listáján a kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolták. A hazai horgászrekord 4,75 kg (1997).

Az ezüstös pikkelyű, rendszerint vöröses alsó úszóiról is felismerhető jászkeszeg (Leuciscus idus) áramláskedvelő faj, elsősorban folyóink alföldi és dombvidéki szakaszait kedveli. Jelentősebb vízfolyásokban és csatornákban az ország egész területén megtalálható. Főként kisebb gerinctelen állatokkal táplálkozik, nem ritkák a 30 centimétert meghaladó példányai. Húsa szálkás, de sütve és főzve egyaránt ízletes. A hazai horgászrekord 3,86 kg (1995).

Az apró, legfeljebb 8-10 centiméteres fürge cselle (Phoxinus phoxinus) eurázsiai elterjedésű faj, amely főként a hegy- és dombvidéki patakokban él, de ott sem általános. A férgektől a vízbe hulló rovarokon át az algákig és a növényi részekig, magvakig mindent elfogyaszt, ezért még a nagyon kis vízhozamú, igen szerény táplálékkínálatú vízfolyásokban is képes fennmaradni. A környezeti változásokra azonban érzékeny, állományai visszaszorulóban vannak, ezért védett. Ebből adódóan sem csalihalként, sem akváriumi halként nem használható. Természetvédelmi értéke: 10 000 Ft.

Forrás: Magyar Haltani Társaság, MTI

Cikkajánló