Mennyiért veszünk idén karácsonyfát?

Senkit nem ér meglepetésként, hogy emelkedni fog idén a fenyők ára is, de eddig nem tudtuk, mennyivel. Most kiderül, mire számíthatunk.

Szerző:
Turista Magazin
2022. november 24.

Senkit nem ér meglepetésként, hogy emelkedni fog idén a fenyők ára is, de eddig nem tudtuk, mennyivel. Most kiderül, mire számíthatunk.

Jelentős mértékben már évek óta nem nőtt a fenyőfák ára, de idén ez nem marad így. A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szerint idén csaknem 10 százalékkal drágulhatnak a karácsonyfák a tavalyihoz képest, Udvardy Zsolt fenyőfaszakértő pedig azt nyilatkozta, a Nordmannál 9000-10 000, az ezüstnél 6000-7000, a lucfenyőnél pedig 4000-5000 Ft-os méterárakra kell készülni. Mindez annak köszönhető, hogy a gyomirtó, a permetszer, a műtrágya ára, illetve az üzemanyagár és a bérek is sokat emelkedtek.

Karácsony előtt összesen 1,8-2 millió darab fenyőfa kel el, és a kereslet háromnegyedét belföldi termelés fedezi: Magyarországon a fenyők 6-700 családnak biztosítnak megélhetést, és nagyjából 3-3500 hektáron termelnek fenyőfát itthon. Ezekből külföldre is exportálnak.

Magyarországon egyre népszerűbbek a Nordmann- és az ezüstfenyők, a lucnak viszont csökken a népszerűsége. A különböző fenyőfatípusokat ebben a cikkünkben mutattuk be, ami jó irányadó lehet, ha nem tudod, melyiket válaszd. Itt pedig arról lamentálunk, vajon zöldebb-e a műfenyő.

Sokan vesznek mostanában földlabdás fenyőt is, a díszkertészek ezzel kapcsolatban azonban körültekintésre intenek. A fa nedvkeringése ugyanis megindulhat a benti meleg hatására, ilyenkor a fa feléli a tápanyagait, hirtelen kiültetve pedig nem lesz ellenálló. A gyökeres fenyőket érdemes a fagyok végéig bent tárolni, és csak március végén vinni ki a szabadba.

Ne feledd, a fenyőfa-termelés nem környezetkárosító, hiszen a fákat külön gazdaságokban nevelik karácsonyi felhasználásra, és folyamatosan gondoskodnak utánpótlásról.

Az ültetvények ráadásul hektáronként körülbelül 10 tonna szén-dioxidot kötnek meg és ugyanennyi oxigént termelnek - írja az MTI. Az éghajlatváltozás nehézségeket okoz a fenyőfa-termelésben is, de a termőterületek a Nyugat-Dunántúlon összpontosulnak, ami az átlagnál csapadékosabb, hűvösebb terület. Udvardy Zsolt szerint a fenyőtermelők dolga ettől függetlenül évről évre nehezebb, az aszály például nem nagyon kedvez a friss csemetéknek és lassítja a növekedést. Elmondása alapján sok termelő nem is növeszti két méternél nagyobbra a lucokat és az ezüstfenyőket - mert nem éri meg.

Cikkajánló