Méreggel akartak elpusztítani egy száz éves platánfát

Szándékosan megmérgezték Rábapordányban a falu egyik jelképének számító 100 éves platánt, környezetkárosítás miatt feljelentést tettek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Rábapordány Község Hivatalos Oldala
Forrás:
kisalfold.hu
2023. augusztus 22.

Szándékosan megmérgezték Rábapordányban a falu egyik jelképének számító 100 éves platánt, környezetkárosítás miatt feljelentést tettek.

A rábapordányi templom előtti százéves platánfa ágai hirtelen és természetellenesen elkezdtek száradni. Amikor ezt észrevették, a polgármester azonnal szakértőket hívott, hogy megmentsék a falu egyik jelképének is tartott óriás platánt.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei község krónikája szerint 1922-ben Bella György tanító úr kezdeményezésére és tevékeny részvételével ültették a platánokat. A száz éves fa a falu közepén áll – olvashatjuk a Kisalföld cikkében.

A fa vizsgálata közben figyeltek fel a szakértők az apró lyukakra a platán törzsén, a gyökerek felett. Tizenkettőt számoltak össze, és megállapították, hogy a furatokba növényvédő szert injekciózott a tettes. A lyukakat a száradás mértékéből kiindulva tavaly fúrhatták.

„Megdöbbentünk, mert erre nem gondoltunk. Hogy valaki szándékosan kárt okozzon a közösségnek, ráadásul tulajdonképpen községünk egyik jelképét tegye tönkre, ez példa nélküli és érthetetlen. A platán műemlékvédelmi környezetben van, a templommal, a hősök emlékművével, a többi növénnyel egy erős egységet alkotnak. Közterületen áll, senkit nem zavarhat. Nagy bűnt követett el, akárki is tette” – mondta a Kisalföldnek Visy László polgármester.

Majd azt is hozzátette, hogy az elkövető még most sem állt le. Nemrég ugyanis friss nyomokat hagyott, azaz folytatja a mérgezést. „A lyukaknál látszik, hogy az éjszaka újabb adag vegyszert nyomott be. Sajnos, térfigyelő kameránk nincs a téren, de a rendőrségen megtesszük a feljelentést.”

A szakértők műszeres vizsgálata megállapította azt is, hogy a fa korához képest jó állapotban van, korhadás elenyésző mértékben tapasztalható. A lombkorona metszését, az elszáradt ágak eltávolítását javasolták. Véleményük szerint a platán jó eséllyel túléli a mérgezést, mert talán sikerült időben felfedezni a bajt. Tavasszal derül majd ki, sikerül-e regenerálódnia.

Cikkajánló