Mérgezést szenvedtek a mákföldön táplálkozó hattyúk

59 hattyút sikerült megmenteni, de több állat elpusztult egy szlovákiai mákföldön. A hattyúk a mák fiatal hajtásait ették, ami mérgező.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
ujszo.com
Forrás:
ujszo.com
2023. június 7.

59 hattyút sikerült megmenteni, de több állat elpusztult egy szlovákiai mákföldön. A hattyúk a mák fiatal hajtásait ették, ami mérgező.

A hattyúk öt hónapja vertek tanyát a komáromi járásban található Izsa és Pat település közelében lévő mákföldön – írja az Új szó online oldala, amely helyszíni riportban számolt be az esetről. A madarak tavasszal sem repültek el, hogy fészkelésbe kezdjenek, továbbra is a mákföldre jártak táplálkozni. A növény azonban – a mákszemeket kivéve- a burgonyához hasonlóan mérgező.

A hattyúk a friss hajtásokat ették, és ettől fokozatosan egyre gyengébbek lettek. Mostanra a legtöbb madár már nem tud repülni, izmaik elernyedtek és teljesen legyengültek, emiatt a ragadozók is könnyebben el tudják őket kapni, ráadásul a helyszínen járt szakemberek más jellegű nyomokat is találtak. A legyengült madarakat valaki vagy valakik bottal is megverték.

Ahogy azt az ujszo.com cikkében olvashatjuk, a szlovák természetvédelmi felügyelet szakértői sajtótájékoztatójukon elmondták, remélték és várták, hogy a hattyúk, ahogy februárban és márciusban iderepültek, úgy tavasszal maguktól el is mennek majd. Ez azonban nem így történt, ezért a legyengült állatokat megpróbálták összegyűjteni. A most befogott 59 állat többségét átszállították egy távolabbi, számukra alkalmas élőhelyre, egy madarat pedig egy közeli madármentő központba vittek. Ahhoz, hogy a hattyúk szervezete megtisztuljon a méregtől legalább harminc nap kell. Remélhetőleg, utána újra felerősödnek majd.

Cikkajánló