Merre vihet utad a Börzsönyben?

Még korlátozzák az erdőlátogatást a Börzsönyben, de már vannak járható turistautak.

Szerző:
MTI
Fotó:
Gulyás Attila
2015. február 24.

Még korlátozzák az erdőlátogatást a Börzsönyben, de már vannak járható turistautak.

Folyamatosan dolgoznak a Börzsönyben a decemberi ónos eső okozta károk elhárításán és az utak felszabadításán, de továbbra is korlátozzák az erdőlátogatást; ugyanakkor vannak már járható utak - mondta az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője.

 

Lengyel László elmondta: azt javasolják, hogy Csóványost a Dél-Börzsöny felől közelítsék meg a kirándulók. Diósjenő, Nagymaros, Zebegény és Királyrét felől Csóványosig járhatóak a turistautak - tette hozzá.
Az Észak-Börzsönyben nagyobbak a problémák, de Csóványostól Királyháza felé már két járható utat kínálnak: a zöld kereszt és a kék négyzet jelzéseket.


Ugyanitt tilos viszont közlekedni a piros jelzésen, a piros négyzettel és a piros háromszöggel jelölt utakon. Lengyel László közölte: ezen a részen olyan komoly dőlések voltak, hogy a területet még nem tudták felszabadítani, több hektáros területeken törtek össze, dőltek és fordultak ki a fák.


Az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai megfeszített erőkkel dolgoznak, de a fák tömkelegével vágják el az utakat - mondta.


Lengyel László felhívta a figyelmet, hogy az erdőt csak a jelzett utakon lehet látogatni, azokról pedig tilos letérni. Hangsúlyozta, az erdőben nem a megszokott rend várja a kirándulókat, a korábbi 10-20 perces szakaszok akár másfél-kétórás távok is lehetnek, ez pedig veszélyeket jelent, ráesteledhet a turistákra, ha elhagyják az utakat.


Az Ipoly Erdő Zrt. erdeiben, Nógrád és Pest megye határán több százmillió forintos kárt okozott a decemberi ónos eső, elsősorban a 400 méter fölötti térszinteken keletkeztek a károk. A jég megtörte a lombkoronákat, derékba törtek, illetve kidőltek a fák.

Cikkajánló