Mesevarázs és botanikai kiruccanás - programajánló hétvégére

Egy kis eső ne szegje a kedvedet a hosszú hétvégén, mert az egész országban remek programokkal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Irány a budai vár, ahol kiderül, hogy éltek régen a pásztorok, gyönyörködhetsz a fehér szegfűtengerben a Sas-hegyen, elroboghatsz kisvonattal Andókútra, de ha úgy tartja kedved, a királylányt is kiszabadíthatod Szentendrén.

Szerző:
Lénárt Léni
2015. augusztus 19.

Egy kis eső ne szegje a kedvedet a hosszú hétvégén, mert az egész országban remek programokkal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Irány a budai vár, ahol kiderül, hogy éltek régen a pásztorok, gyönyörködhetsz a fehér szegfűtengerben a Sas-hegyen, elroboghatsz kisvonattal Andókútra, de ha úgy tartja kedved, a királylányt is kiszabadíthatod Szentendrén.

1. Lesd meg a pásztorélet titkait!

Ha a pásztorok életét idáig csak képeskönyvekből ismerted, akkor a 19. Mesterségek Ünnepén kiváló lehetőséged lesz arra, hogy közelebbről is bepillanthass ennek a régi foglalkozásnak a titkaiba a budai várban: a négy napos rendezvényen megtudhatod, mit ettek, ittak ezek az emberek, milyen hangszereken játszottak, hogyan készítették szebbnél szebb kézműves termékeiket fából, szaruból, csontból, bőrből, és miért viseltek subát.

 

Fotó: www.mestersegekunnepe.hu

 

Mindemellett megismerkedhetsz a ma is élő kézműves hagyományokkal, a magyar portékák mellett megtekintheted az algériai, szlovéniai, kirgiz és üzbég mesterek munkáit is. A rendezvény vendége Spanyolország lesz. A fák alatt mutatványosok, dudások, mesélők, furulyások fogják szórakoztatni a közönséget, a színpadon pedig olyan fellépők színesítik a programot, mint például a Kerekes Band, a Muzsikás együttes, Szirtes Edina Mókus.
Mikor?
2015. augusztus 20-23.
Hol?
Budapest, budai vár
Bővebb infó: mestersegekunnepe.hu


2. A fehér szegfű nyomában a Sas-hegyen

 

 

Fotó: Wikipédia


Fokozottan védett, eszmei értéke százezer forint, az év vadvirága és nagyon szép. Lehet, hogy csak most hallasz életedben először az István király-szegfűről (D. regis-stephani), ezért itt az ideje, hogy közelebbről is megismerd ezt a pompás növényt, miután lement a nap. Egy speciális lámpa segítségével most olyan megvilágításban csodálhatod meg ezeket a növényeket a Sas-hegyen vezetett esti túra keretében, ahogy még soha.
Mikor?
2015. augusztus 21. 19:30
Hol?
Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest XI., Tájék u. 26.)
Bővebb infó: dinpi.hu

3. Pöfögés dallamvonattal Andókútra

 

Fotó: Jakóts Ádám


Van egy meseszép hely a Bükkben, Andókút a neve, ahol szombaton gyermekprogramokkal, erdei koncerttel, borkóstolóval, vadászkürtös bemutatóval várják a kicsiket és szüleiket egyaránt. Jó hír a kisvasutak szerelmeseinek, hogy a Lillafüredi Állami Erdei Vasút mahócai szárnyvonalán egész nap folyamatos vonatközlekedéssel igyekeznek a kedvére tenni a vasparipa-rajongóknak Andókútig. Akik a vonatozás helyett ezúttal is a gyaloglásra szavaznak, azok számára vezetett túrák indulnak a LÁEV fővonali Garadna végállomástól a Fónagyságról.
Mikor?
2015. augusztus 22.
Hol?
Andókút
Bővebb infó: A vonatok indulásáról, a túrákról, és a részvételi díjakról ide kattintva tájékozódhatsz. 


4. Varázsbuborékos csoda a skanzenben

 

 

Fotó: http://skanzen.hu


A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum ezen a hosszú hétvégén se fog csalódást okozni. Most szembeszállhatsz a sárkánnyal, kiszabadíthatod a királylányt, útnak indulhatsz a hamuba sült pogácsával, de madárfüttyöt is előcsalogathatsz élettelen tárgyakból. Mesés elemekből tehát nem lesz hiány az ország tájegységeit bemutató állandó kiállítás mellett - minden nap más-más történet kerül a középpontba, emellett kreatív kézműves foglalkozások, a Molyolda játszóház és a Pajtamozi is színesíti a programokat a régi idők játékaival és a Magyar Népmesék rajzfilmsorozat epizódjaival.
Mikor?
2015. augusztus 20-23.
Hol?
Szentendrei Szabadtéri Múzeum
Bővebb infó: skanzen.hu


5. Csokiszeánsz Szerencsen

 

Fotó: Shutterstock


Keserű csokoládé, édes csokoládé, fehér csokoládé, fekete csokoládé - csábítana Gombóc Artúr egy kis kóstolgatásra, de ezúttal most nem ő, hanem Szerencs városa várja az édesség rajongóit egy kis csokimustrára és jobbnál jobb programokra. Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a csokifesztivált Szerencsen, ahol az édesség népszerűsítésén túl a vendégek szórakoztatásáról a Csokoládé Kalandpark, gyermek- és sportprogramok, városnéző kisvonat és negyvennél több élő koncert (mint pl. Tankcsapda, Quimby, Punnany Massif, Vad Fruttik, Anna and the Barbies) gondoskodik majd mintegy három napon keresztül.
Mikor?
2015. augusztus 21-23.
Hol?
Szerencs
Bővebb infó: szerencs.hu


6. Varjúhájak és imolák Vácrátóton

 

 

Fotó: www.botanikuskert.hu


Többek között 62 féle madárfaj, a tavakban 22 féle halfaj, egynyári növénybemutatók, hangulatos sétautak - ez mind megtalálható a Nemzeti Botanikus Kertben Vácrátóton, ahol az ünnepi hétvégén önállóan bejárható „Kerttörténeti tanséta”, „Hónap érdekességei tanséta” keretében várják az érdeklődőket. A romantikus kert 27 hektáron nyújt lenyűgöző látványt azoknak, akik a zsúfolt hétköznapok után szívesen barangolnak a szemet gyönyörködtető növények között.
Mikor?
Augusztus 20-23.
Hol?
Vácrátót
Bővebb infó: botanikuskert.hu


Kapcsolódó cikk:
Még több hír a kisvasutakról

 

Cikkajánló