Mi ez? Valami madár? Nem, egy vidrakölyök!

Első hallásra olyan, mintha egy kis madár csipogna, de valójában egy vidrakölyök szólongatja a mamáját ezen a különös, madárszerű hangon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület
2022. október 11.

Első hallásra olyan, mintha egy kis madár csipogna, de valójában egy vidrakölyök szólongatja a mamáját ezen a különös, madárszerű hangon.

A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület tagjai egy hajnali madarászás során fura hangra lettek figyelmesek a Hortobágyi Halastavaknál. Füleltek, találgatták, vajon milyen madarat hallanak, próbálták megkeresni a hang gazdáját. Nemsokára meg is lett, ám legnagyobb meglepetésükre a hangok madár helyett egy kölyökvidrához vezettek.

Reméljük, ez a fiatal vidra nem árva, inkább csak türelmetlenül várja az éjszakai vadászatból finom falatokkal hazatérő mamáját.

A vidra Magyarországon szinte mindenfelé előfordul, ahol megfelelő búvó-és táplálkozóhelyet kínáló vizeket talál. A nőstény általában két utódot hoz a világra, és egyedül neveli kicsinyeit. A kölykök két hónaposan kezdnek el az úszással és a vadászattal ismerkedni, és igen játékosak. A felnőtté válást azonban nem sietik el, anyjukkal akár 8-12 hónapig is együtt maradhatnak, és kétévesen válnak ivaréretté.

Vidrával egyébként ritkán lehet összefutni, mert jellemzően éjszaka aktív. Szendőfi Balázs természetfilmes korábban nálunk is bemutatott, nem mindennapi felvételen azonban láthatjuk egy vidra nappali vadászatát.

A vidra fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Cikkajánló