Egész Európában veszélyeztetett az Év Emlőse

A Vadonleső Program 2020-ra is meghirdette az Év Emlősét, ami a vidra lett.

Szerző:
Vadonleső Facebook
TM
Fotó:
Kletr/Adobe Stock
2020. január 12.

A Vadonleső Program 2020-ra is meghirdette az Év Emlősét, ami a vidra lett.

Az Év Emlősével a természetben csak ritkán találkozhatunk, mert szinte kizárólag éjszaka aktív. Magányosan él, kivétel ez alól a párzási időszak és az utódait nevelő nőstény. Étlapján a halak, kétéltűek, rákok, esetleg gerinctelenek (kagylók, vízi rovarok, lárvák), rágcsálók szerepelnek.

Testtömege 3-14 kg, testhossza 46-82 cm. Nincs kifejezetten párzási időszaka. A nőstény általában két kölyköt hoz a világra, 3 hónapig szoptatja őket, de ennél tovább is együtt maradhatnak. A kölykök 2-3 éves korukban válnak ivaréretté.

Hasznos állat, tisztítja a halastavakat, ugyanis beteg halakat, halászati mellékterméket fogyaszt. Sajnos a kilövése még manapság is jellemző, holott lehetne védekezni ellene elterelő etetéssel vagy villanypásztorral. Visszaszorulásához hozzájárult az élőhelyeinek átalakulása, a táplálék mennyiségének csökkenése és a különböző tévhitek is, például hogy sok halat eszik és gyorsan szaporodik. A vidra az egész kontinensünkön veszélyeztetett faj, Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Ha szeretnél találkozni az Év Emlősével, javasoljuk, hogy látogasd meg az ország egyetlen vidramenhelyét Lábod község határában, ahogy mi is tettük.

Cikkajánló