Nem mindennapi videó egy vadászó vidráról

A vidra általában éjjel aktív, így elég nagy mázlija volt Szendőfi Balázsnak, hogy fényes nappal tudta megörökíteni e vidravadászat minden pillanatát, ráadásul drónnal.

Fotó:
Szendőfi Balázs
2020. április 6.

A vidra általában éjjel aktív, így elég nagy mázlija volt Szendőfi Balázsnak, hogy fényes nappal tudta megörökíteni e vidravadászat minden pillanatát, ráadásul drónnal.

Szendőfi Balázs halkutató és természetfilmes még télen vette fel ezt a jelenetet, amely a Ráckevei-Soroksári-Duna élővilágát bemutató, most készülő természetfilmjében egy bővített verzióban is látható lesz majd, hisz igazából emiatt forgatott itt ezen a helyen.

„Télen a makádi tógazdaság halágyában a lehalászás után megmaradt kisebb, visszamaradott pontyok között halászó madarakat filmeztem, amikor egyszer csak az egyik halász szólt, hogy a nádasból kijött egy vidra. Öreg, tapasztalt, ősz pofájú nőstény volt. Gyorsan fölé repültem a drónnal, amire az állat a füle botját sem mozdította, továbbra is céltudatosan a halágy felé tartott. Elsőre egy kis balint fogott ki, és megette a parton, majd visszabújt a nádba. Ám ez csak a főpróba volt, gyakorlatilag a vidra megmutatta, mit kell majd filmeznem, mert kisvártatva pont ugyanott újra megjelent, és szakasztott ugyanazt művelte: vízbe ereszkedett, beúszott a halak közé, és fogott egy kis pontyot. Mivel pár perccel előtte már láttam egyszer, mire számítsak, másodszorra még könnyebben követtem a drónnal az állat mozgását. A halat kivitte a töltésre, és ezt is kényelmesen elfogyasztotta, utána ránézett a drónra, mintha csak azt lesné, az előnyösebb profiljából készült-e a felvétel. Eztán nyugodtan távozott, és aznap nem jött többet.”

Balázs arra a kérdésre, hogy vajon hogy lehet az, hogy az amúgy jellemzően csak éjszaka aktív vidra így fényes nappal is megmutatkozott, ráadásul akcióban, azt mondta, hogy valószínűleg nagyon éhes lehetett, mert előtte napokig be volt fagyva a halágy és az egyéb vizek a környéken. Ezért nem várt éjjelig, amikor amúgy is újra fagyott.

Az európai vidrát egyébként 2020-ban az Év Emlősének választották, és egész Európában veszélyeztetett fajként tartják számon. Magyarországon pedig fokozottan védett, eszmei értéke 250 000 Ft, úgyhogy vigyázzunk rá.

Most pedig nézzétek meg a nem mindennapi videót!

Cikkajánló