Mielőtt befejezi röptét a seregély

Milyen összefüggés van a seregélyek és az áramszünet között? Egy skót településen érdekes dologra figyeltek fel. Cikkünkből kiderül a turpisság, és videókban is megmutatjuk, milyen lenyűgöző égi táncra képesek a seregélyek.

Szerző:
BBC
Joó Annamária
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2020. december 18.

Milyen összefüggés van a seregélyek és az áramszünet között? Egy skót településen érdekes dologra figyeltek fel. Cikkünkből kiderül a turpisság, és videókban is megmutatjuk, milyen lenyűgöző égi táncra képesek a seregélyek.

A skóciai Airth egy békés, folyó menti kis település Edinburgh-tól mintegy negyven kilométerre, északnyugatra. A falu lakosai az utóbbi időben rejtélyes, néhány perces áramszüneteket észleltek az esti szürkület beállta előtt. Panaszkodtak a helyi elektromos műveknek, akik mindent megtettek, hogy szolgáltatórendszerük kifogástalanul működjön. Ennek ellenére a jelenség napról napra megismétlődött – írja a BBC cikkében.

Egyik munkatársuk, bizonyos Neil McDonald fogta magát, és kiment a terepre, hogy ellenőrizze a nagyfeszültéségű vezetékeket. Meglepve észlelte, hogy ezer és ezer seregély „táncol” a himbálódzó drótokon, miközben azok sűrűn egymáshoz csapódnak, a bennük áramló feszültség pedig szikrázva kisül. Azonnal „kapcsolt”: a seregélyek napnyugta után, sötétedés előtt összegyűlnek, és közös, égibalett-szerű repüléssel búcsúztatják az elmúlt napot, mielőtt visszatérnek a fészkeikre pihenni. A madarak olykor hangos csivitelések közepette megrohamoznak egy-egy nagyobb fát, külön álló épületet, vagy mint ez esetben, az elektromos távvezetéket két oszlop között, hogy kifújják magukat. A mérnök a telefonjával rögzítette az alábbi, közel félperces videót az áramszünettalány megoldásaként:

S ha már a seregélyek táncáról esik szó, mutatunk néhány videót, amelyben gyönyörködhettek a seregélyek alkonyi tánca során megformált „égi grafikákban”. Az elsőben egy szabályos kacsakompozíciót rajzoltak az égre West Yorkshire fölött. A fotós, Peter Lau így kommentálta a felvételt: „Sem CGI, sem Photoshop... csupán jó szerencse...” segítette a pillanat megörökítését.

A másik videón egy szálló madár formáját hozták létre a seregélyek az Attenborough-i Természetvédelmi Területen, melyet Guy Benson madármegfigyelő kapott lencsevégre.

Forrás: BBC

Cikkajánló