Miért jó, ha van egy Hanwag Tatra II Lady GTX bakancsod?

A bakancsvásárlásnál van, akinek elég, ha meghallja egy jól csengő, menő márka nevét, és azonnal elköteleződik mellette, és van, aki a saját tapasztalatai után dönt. Mi az utóbbit választottuk, és folytattuk a tesztelést, hogy megtudjuk: jó-e, ha van egy Hanwag Tatra II Lady GTX bakancsunk? 

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Somogyvári D. György
2018. november 19.

A bakancsvásárlásnál van, akinek elég, ha meghallja egy jól csengő, menő márka nevét, és azonnal elköteleződik mellette, és van, aki a saját tapasztalatai után dönt. Mi az utóbbit választottuk, és folytattuk a tesztelést, hogy megtudjuk: jó-e, ha van egy Hanwag Tatra II Lady GTX bakancsunk? 

Egy tisztességes bakancsteszt, akár tetszik, akár nem, bizony évekig is eltarthat. Minél többet, minél hosszabb távon és ideig, minél változatosabb terepen és időjárási viszonyok között használjuk, annál inkább megmutatja a bakancs a kvalitásait, illetve határait. Nekem viszont az első, kezdeti benyomások után csupán 3-4 hónap maradt, hogy kiderítsem, mit tud a Hanwag Tatra II Lady GTX.

 

 

Szélsőséges és mostoha körülmények között, zuhogó esőben, vastag sárban, hóban, latyakban ugyan még nem használtam (erre ugyanis az idei tavaszi, nyári, őszi időjárás nem adott lehetőséget). De kipróbáltam sziklás, karros terepen az Aggteleki- és a Gömör-Tornai-karszton, köves-patakos szurdokvölgyben, vizes-nyálkás-csúszós avarral fedett ösvényen, kemény, agyagos, rögös szántóföldön, és mindenütt jól teljesített. A bokámat stabilan fogta, a lábszáramat nem dörzsölte ki, vízhólyagok nem gyötörtek, a patakátkelések alatt nem ázott be, és az eddig megtett közel 150 kilométer alatt egyszer sem fájt a talpam, ami a korábbi középkategóriás bakancsomban 20 kilométer után bizony gyakran előfordult.

 

 

Szuper bakancs ide vagy oda, annak azért örültem, hogy megfogadtam túrázásban rutinos kollégáim tanácsát: bakancsból olyan méretűt válasszak, amely legalább fél (de inkább egy) számmal nagyobb a lábamnál, azaz egy ujjnyi rész mindig legyen a saroknál. Ez a „méretkülönbség” elég ahhoz, hogy erősebb lejtmenetben se szedje le az ember körmét a bakancs, illetve egy vastagabb túrazokni is kényelmesen elfér benne.

 

 

Szóval, eddigi tapasztalataim alapján komfortélményben tényleg csupa jót tudok csak mondani a Hanwag Tatra II Lady GTX-ről. De a huzamosabb használat alatt az is kiderült, hogy a kezdetben nagyszerűnek tűnő tervezői újítás, a bakancshajlatban elhelyezett, rögzíthető fűzőszem - amely a megfelelő, stabil illeszkedést hivatott biztosítani - olykor túlságosan is jól funkcionál. Azaz annyira masszívan rögzíti a fűzőzsinórt, hogy kifűzéskor nehezen engedi el. Én idővel jobbnak láttam nem a fűzővel kinyitni, mert attól tartottam, hogy addig feszegetem, rángatom a fém fűzőszemet a zsinórral, amíg kiszakítom a bőr felsőrészből, helyette könnyítésül előzőleg inkább ujjal pöccintettem ki. Így többszöri ki- és bepattintás után már bejáratódott, és gördülékenyebben ment a bakancs le- és felvétele.

 

 

S ha már „kákán is csomót” keresünk: ez a minőségi modell talán kaphatott volna egy kevés oldalgumit is. Az orr és a sarok magas, masszív körgumírozása tökéletes, viszont az egyik sziklás, karrmezős túrám alatt a kiálló kövek felsértették kicsit a bakancs oldalán a bőrt, amit egy vastagabb oldalgumi valószínűleg megakadályozhatott volna. Másfelől nézve viszont az oldalgumi hiánya nem feltétlenül hátrány, hiszen így hosszú távon sem kell attól tartani, hogy a vakszolástól a bőr kismértékű puhulása miatt a gumirész elválna a bakancs bőr felsőrészétől. Ennél több negatívumot azonban keresve sem találtam a Hanwag Tatra II Lady GTX-en.

 

 

Összességében elmondható, hogy ez a Hanwag bakancs hihetetlenül kényelmes, viszonylag könnyű, ám mégis robusztus darab, ami megelőlegezi a tartósságát. Minél többet túráztam benne, annál jobban idomult a lábamra. Hogy a címben feltett kérdésre is válaszoljak: igen, jó, ha van egy ilyen bakancsunk. Mert bár az ára (79 990 Ft) a magyar pénztárcákhoz mérve borsosnak tűnhet, de ebben az esetben azt vallom, az olcsó néha a drágább, mivel a Hanwag Tatra II Lady GTX megfelelő ápolás mellett vélhetően megbízható túratársunk marad hosszú-hosszú éveken át.

 

 

Ja, ezzel még nincs vége, mert - mint a teszt első részében említettem - oszlopos tagja vagyok a Cipőrajongók Klubjának, és bár megígértem, hogy a tesztelés alatt nem fogom tisztogatni a bakancsot, most megszegtem ezt. Beszereztem egy bőrvakszot, amelyet - a bakancs alapos letisztítása után - egy használt fogkefével egyenletesen eldolgozva, lágy, körkörös mozdulatokkal beledörzsöltem a bőrbe, majd hagytam megszáradni. Most szépen, tisztán, vakszolva, megfelelően impregnálva, túrára készen várjuk a bakancsok igazi kihívóját: a telet, na és főleg a friss, fagyott vagy latyakos havat.

 

Paraméterek
Hanwag Tatra II Lady GTX
Jelleg: klasszikus, B/C kategóriás túrabakancs
Felsőrész anyaga: nubuk
Tömeg: 1280 gramm (párban)
Jellemzők: kiváló minősítésű marhabőrből készült, csak a legszükségesebb részeken varrott felsőrész; vízálló és lélegző Gore-Tex membrán és Click Clamp fűzőrendszer; kivehető talpbetét; az ütéscsillapító betétnek és a Vibram AW Integral járótalpnak köszönhetően a stabilitás, a rugalmasság és a lépéskomfort ideális kombinációját nyújtja, méghozzá hosszú távon.
Ára: 79 990 Ft
Infó: hanwag.com
 

 

 

 

Cikkajánló