Milyen bagoly a nagy szikibagoly?

A nagy szikibagoly valójában egy lepke, amelynek az állományát pont most mérik fel a Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegységben.

Szerző:
TM
Fotó:
Habarics Béla / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2020. szeptember 3.

A nagy szikibagoly valójában egy lepke, amelynek az állományát pont most mérik fel a Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegységben.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai nekikezdtek a sziki kocsord felmérésének, amiből a nagy szikibagoly populációjáról is sok minden kiderül. Ez az éjjeli lepkefaj az említett növényhez kötődik, a hernyója a gyöktörzsében fejlődik. A jelenlétét a növénytöveken megfigyelhető rágásnyomok alapján lehet beazonosítani.

A Réköz és a Bereg-Szatmári-sík élőhelyein a sziki kocsord országos szinten is legnagyobbnak számító állományaival találkozhatunk. Védett fajról van szó, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

A nagy szikibagoly állománya egyedül Magyarországon nincs végveszélyben. Imágói szeptemberben kelnek ki, petéit szeptember-októberben rakja ki, hernyói április-májusban kelnek ki. Tipikusan augusztusban, egyes helyeken szeptemberben bábozódik.

„A nagy szikibagolylepke Magyarországon az Alföld több területén és a középhegységek déli peremterületein, nagyon lokálisan, a sziki kocsordhoz kötötten él. A Bereg-Szatmári síkon, a Taktaközben, a Déli-Bükkben, Bükkalján, Mátraalján, a Borsodi-Mezőségben, a Hevesi-síkon, a Jászságban, a Tápió-vidéken, a Hortobágyon (ez a klasszikus lelőhelye), a Hajdúságban, a Bihari-síkon, a Nagykunságban, a Kis- és Nagy-Sárréten, a Körös-Maros közén, a Tisza-völgy déli részén bizonyítottan előfordulnak populációi, 124 lelőhelyről ismert a faj” – olvasható a Wikipédián.

A nagy szikibagoly fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Forrás: Wikipédia, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook

Cikkajánló