Minden, amit a fák fölött kanyargó tanösvényről tudni kell

A Bélai-Tátrában tavaly szeptemberben átadott lombkorona-tanösvény nagy népszerűségnek örvend a magyar turisták körében is. Ha fontolgatod a látogatást, íme, néhány hasznos infó: közlekedés, belépődíjak, és amit ott találsz.

Szerző:
magas-tatra.info
2018. február 5.

A Bélai-Tátrában tavaly szeptemberben átadott lombkorona-tanösvény nagy népszerűségnek örvend a magyar turisták körében is. Ha fontolgatod a látogatást, íme, néhány hasznos infó: közlekedés, belépődíjak, és amit ott találsz.

A magastatra.info összeszedte a legfontosabb aktuális információkat, ha a 24 méter magasan kanyargó lombkorona-tanösvény meglátogatására készülsz, amely a szlovákiai Zár község keleti részén, a Bachleda-völgyben található. Ha autóval érkezel, a nagyjából egy kilométerre található zári parkolóig mehetsz fel, ott pedig két választásod van.

 


Mehetsz gyalog a Bachledka I. sípálya nyomvonalán vezető ösvényen, ez nagyjából 2 km-es távot és 255 méter szintkülönbséget jelent, vagy választhatod a Tatrapoma TS3 felvonót. Utóbbi alsó állomása 926, felső állomása 1180 méteren található, a menetideje kb. 20 perc. Ne felejtsd el, hogy a felvonó alsó állomásán kell megvenni a belépőt a tanösvényre is.

 

 

 Az ülőszékes felvonó 9-től 16 óráig jár (utolsó jegyváltási időpont 14 óra), díjai oda-vissza:

  • Felnőtteknek 6 €
  • Diákoknak (9-15 év között) és nyugdíjasoknak (60 év felett) 5,50 €
  • Gyerekeknek (9 éves korig) 5 €

Figyelem, a felvonó csak március 11-ig üzemel, azután lebontják, és egy új, kabinos verziót építenek. A tervek szerint ezt 2018 júliusában adják majd át. A köztes időszakban csak gyalogosan lehet majd felmenni Zárból a tanösvényig. A gerinc túlsó felén, Tavas (Jezersko) faluból is közlekedik egy ülőszékes felvonó a tanösvény közelében induló sípályán, de ez csak síszezonban üzemel, jelenleg március 11-ig érvényes menetrenddel.

 

 

A tanösvény szintén 9-től 16 óráig látogatható (utolsó belépési időpont 15 óra), belépődíjai:

  • Felnőtteknek 8 €
  • Gyerekeknek (3-14 év között) és nyugdíjasoknak (65 év felett) 6,50 €
  • Négyfős családoknak (2 felnőtt és 2 gyerek) 21 €, további 14 év alatti gyerek(ek)nek 5,50 €

Érdemes előzetesen tájékozódni a hóhelyzetről, mert a lombkorona-tanösvény télen csak akkor látogatható, ha el tudják takarítani az ösvényre hullott havat (a magas-tatra.info nem hivatalos információi szerint ez nagyjából egy méter hóvastagságig biztosított). Egyébként egész évben látogatható, csak tavasszal és ősszel van egy-egy karbantartási időszak.

 


A hurokszerű ívben kanyarodó tanösvény 600 méter hosszú, 1,8 méter széles, 120 oszlop tartja, a végén pedig egy 32 méter magas kilátóból lehet megcsodálni a környéket. Ez utóbbi tetejére egy mozgáskorlátozottak és kisgyerekes családok számára is kényelmesen járható járda vezet fel.


Bár elsőre rémisztőnek tűnhet, de a kilátó tetején kifeszített, erős műanyag kötelekből készült, nagy teherbírású hálóra bátran ki lehet sétálni. A másik érdekesség a belső részen kialakított, 67 méter hosszú csúszda (2 €-ért lehet kipróbálni, szintén a lenti pénztárban kell kifizetni), de ez télen sajnos nem használható.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szlovákiában már a fák fölé is építenek tanösvényt

Videón Szlovákia lombkorona fölött kanyargó turistaútja

 

Cikkajánló