Minden kiderült a nálunk kóborló medvéről

Az Iwo nevű ötéves hímre még Lengyelországban raktak jeladót, így pontosan követhető a mozgása. A hosszú vándorlásának oka valószínűleg a párkeresés, de nálunk sajnos zsákutcába került.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Shutterstock
2015. május 8.

Az Iwo nevű ötéves hímre még Lengyelországban raktak jeladót, így pontosan követhető a mozgása. A hosszú vándorlásának oka valószínűleg a párkeresés, de nálunk sajnos zsákutcába került.

Az Aggteleki Nemzeti Park honlapján olvasható annak a lengyel kutatócsoportnak a közleménye amely a hozzánk tévedt medvét is nyomon követi. Az általuk Iwo névre keresztelt fiatal hímre még tavaly áprilisban raktak egy GPS-GSM nyakörvet, amely - beállítástól függően - 30 percenként vagy 2 óránként képes jelezni a mackó helyzetét. Pillanatnyilag 30 percenkénti jeladásra van beprogramozva.

 


Az eddig beérkezett adatok szerint Iwo nagyon energikus és mozgékony egyed, pontosan egy évvel ezelőtt is megtett egy nagyobb körutat, ekkor a liptói régióban kóborolt 80 km-t nyugat felé, majd vissza is 80 km-t. Egy héttel ezelőtt a szlovákiai Poprad régióból indult el délre, több mint 120 km-t megtéve. A legveszélyesebb szakasz számára a D1 autópálya volt a szlovákiai Magas-Tátrában, amit - köszönhetően a vadátjárónak - ügyesen leküzdött, majd május 3-án átlépte Szlovákia déli határát és elérte Magyarországot (lásd a térképen). Május 5-én már 16 km-re volt a szlovák-magyar határtól, Rudabánya és Felsőkelecsény térségében.

 

 

Az olyan fiatal hímek, mint Iwo, gyakran vándorolnak nagy távolságokra a születési helyüktől, egy másik megfigyelt példány például 350 km távolságra kóborolt el. A medvék most vannak a párzási időszakban, és ez lehet az egyik oka Iwo vándorlásának. Nálunk azonban Iwo sajnos zsákutcába került a családalapítási terveivel, ezért már el is indult visszafelé, nyugati irányba. Kelet és dél felé ugyanis nem tud hová menni, mert ott lakott terület van, amit elkerül, mert fél az emberektől.

 

Egy videó Iwóról, amelyet korábban Bartus Attila rögzített a szlovákiai Pelsőcnél.

 

Kapocsolódó cikkek:

Nem talál magának párt nálunk Iwo

Medve lépte át a határt Szlovákiából

 

Cikkajánló