Mozgalmas hétvége vár a kisvasutakon

Kisvasúti nap, csendes sétahajózás, vagy zenés mulatság: augusztus 19-20-án bárki megtalálhatja a neki való zakatoló programot.

Szerző:
Gulyés Attila
Fotó:
Gulyés Attila
2017. augusztus 17.

Kisvasúti nap, csendes sétahajózás, vagy zenés mulatság: augusztus 19-20-án bárki megtalálhatja a neki való zakatoló programot.

A nyár utolsó, igazán forgalmas hétvégéjén még minden erdei vasút teljes kapacitással működik, sőt, néhol épp ilyenkor jön el néhány különleges program ideje. Sorra vettük, mi vár a hétvégén, majd mi változik az ősz közeledtével a sínek körül.

 

 Átszállás erdei vasútról hajóra Gemenc-Dunaparton

 

Gemencen augusztus 20-án ismét útnak indul az egyik legnépszerűbb járat, ami éppen nem sínen, hanem vízen halad: a Gemenc-Dunapart megállóból induló sétahajó, amelynek kiindulóállomása az erdei vasút csatlakozó járataival közelíthető meg. Ezek 10.00-kor, 11.15-kor és 13.15-kor indulnak Keselyűsből, de a hosszabb erdei utazásra vágyók a vasút déli, pörbölyi végállomásáról induló vonatokkal is utazhatnak. A férőhelyek korlátozott száma miatt előzetes jelentkezés ajánlott a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ elérhetőségein.

 

Egy tavaszi rendezvény különvonata Hármashegy alatt 

 

Debrecenben, a virágkarnevál idején a Zsuzsivasút is egyedi programmal készül 19-én: éjszakai zenés-táncos különjárat indul Hármashegyaljára. Az indulás helye a felújítás alatt ideiglenesen végállomássá lett Hétvezér megállóhely, 15.10-kor. A szerelvény a szükséges számú kocsi mellett két mozdonnyal indul útnak, és az erdei végállomási buli közben, illetve végén, két részletben indul vissza a városba: 17 és 21 órakor. Az előzetes jelentkezés erre a programra is ajánlott.

  

Rostalló, végállomás

 

Az észak-magyarországi kisvasutak (Lillafüred, Pálháza) összevont ünnepnapjának helyszíne, a szokásos „vetésforgó” szerint, idén a pálházi erdei vasút lesz. A látogatók amellett, hogy különvonattal, szakvezetéssel is megismerhetik a közeli pálházi vízimalmot és Rostallót, betekinthetnek a fűtőházba is, ahol a kellően kíváncsi (és nem túl nagy növésű) érdeklődők alulról is megnézhetik a vasút egyik mozdonyát. A szervező Északerdő Zrt. kora délután, a Pálháza-Ipartelep állomás melletti Hanyi Istók Turistaházban ebéddel is készül. Bővebb információk itt érhetők el.

 

A budapesti Gyermekvasút tűzijátéknéző járata idén is népszerű, olyannyira, hogy a jegyek már sajnos elfogytak. 

 

A mátrai Lajosháza felé a következő, 26-i hétvégétől eggyel kevesebb vonat indul. 

 

Lillafüreden ezen a hétvégén él utoljára a kora reggeltől estig tartó közlekedési rend, amiben az első vonat Miskolcról 8.40-kor, míg az utolsó Garadnáról este hétkor indul: a következő héttől már egy és negyed órával később nyit, illetve ugyanennyivel korábban zár a vasút. Később, az ősz közeledtével más vasutakon is hasonlóan rövidül az üzemidő: a Mátravasúton az augusztus 26-i hétvége után, a többi, külön csúcsszezoni menetrendet alkalmazó vasúton pedig szeptembertől ritkulnak majd a járatok.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hamarosan országszerte beindul a kisvasútfejlesztés

Elveszett erdei vasutak nyomában

Vasút a vadonban: Gemenci erdei vasút

Cikkajánló