Multifunkciós túrakiegészítők fillérekért

A többnapos túrákra történő hosszabb-rövidebb készülődés egyik legfőbb mozzanata hátizsákunk optimális megpakolása.

Szerző:
TURISTA MAGAZIN
Fotó:
Sergeant Killjoy
Gulyás Attila
2013. november 18.

A többnapos túrákra történő hosszabb-rövidebb készülődés egyik legfőbb mozzanata hátizsákunk optimális megpakolása.

A legapróbb terek okos kihasználása, valamint még a legminimálisabb súlycsökkentés is számít. Ilyenkor jó, ha olyan cuccokat tudunk magunkkal vinni, amelyek nemcsak kicsik és könnyűek, de egyben multifunkciósak is.

Íme 7 olyan dolog, amelyek mindegyike praktikus és sokoldalú, továbbá szinte ingyen van.

Fejkendő
Az egyszerű, jó nedvszívó képességű pamut ruhadarab nem csupán a fejünket védi a tűző napsütéstől. Amennyiben útközben egy kisebb „táskára” lenne szükségünk, kendőnket is fel tudjuk használni, a sarkait összecsomózva. Késő őszi magashegyi túráink során pedig praktikus maszkot tudunk formálni belőle, hogy arcunkat megvédjük a széltől. No meg, ha netán baleset ér minket, kötözésre és figyelemfelkeltő (főként piros szín esetén) zászlónak is alkalmas. Pár száz forintért már hozzájuthatunk a legkülönbözőbb színekben.

Szemeteszsák
Egy 50-60 literes nejlonzsák ideális esővédő huzattá válhat hátiszákunkra, de „ügyes lyukasztásokkal” esőkabátnak sem utolsó. Nagy szükség esetén, ha mindenképpen a szabadban kell éjszakáznunk, hálózsákunkra húzva akár bivakzsákként is funkcionálhat (ez esetben inkább a 100 literes zsák lesz a megfelelő választás). Vészhelyzetben pedig jól látható, szép fekete füstöt ont magából - miután meggyújtottuk. Filléres tétel, és összegyűrve egy teniszlabdányi helyet foglal, ráadásul szinte nulla súllyal.

Pruszikzsinór
Minden túrázó nélkülözhetetlen kísérője. Alkalmazási területei gyakorlatilag határtalanok: szárítókötél nedves ruhadarabjaink számára, menedékhely készítésnél „tetőtartó”, csomagrögzítő, rögtönzött sátorbiztosító vagy akármi, amihez egy pruszikzsinór kellhet :) Méterenkénti ára csupán pár százas tételt jelent.

Kiürült műanyag flakon
Vízálló, könnyű, illetve tulajdonképpen ingyen van. Ideális tárolója lehet az elsősegélykészletünknek vagy bármi olyannak, amit óvni kell a nedvességtől. Kiürítve használhatjuk pohárnak forrásoknál, ráadásul még pezsgőtablettáinkat is feloldhatjuk benne.

Ragasztószalag
Az erős, ugyanakkor erőlködés nélkül, kézzel téphető ragasztószalag szinte bármilyen helyzetben jól jöhet. Javítás, rögzítés, toldás, foltozás, vízhatlanítás, kötszer rögzítése… Többféle hosszban és szélességben kapható, továbbá különböző tekercsátmérővel gyártott típusok is léteznek. Nem lesz nehéz az ideális kiválasztása.

Vazelinnel átitatott vattapamacsok
A vazelin különböző szénhidrogénekből álló, íztelen és szagtalan, éghető, nem avasodó, kenőcsszerű anyag A vattapamacsba itatva tökéletes segédeszköz lehet egy hosszú, fárasztó nap utáni gyors tűzgyújtáshoz. Kezünk kiszáradt bőrének vagy ajkaink bekenésére, netán egy beragadt cipzár „megolajozására” szintén alkalmas. Ideális tároló lehet a labdacsoknak egy üres pezsgőtablettás dobozka.

Neomagnol tabletta
A vény nélkül kapható készítmény hatóanyaga 1000 mg klorogén-szeszkvihidrát tablettánként. Az igen olcsón beszerezhető Neomagnol - többek között - ivóvíz fertőtlenítésére is alkalmas. Ehhez 10 literenként 2 tablettát (az arányokra nagyon ügyeljünk!) kell feloldani a fertőzött vízben, majd időnként összekeverve legalább 2 óra időtartamig állni kell hagyni azt. Ezt követően a víz fogyasztható! A zavaros, lebegő szennyeződéseket tartalmazó vizet természetesen illik megszűrni a fertőtlenítést megelőzően. A Neomagnol csakis fokozott elővigyázatosság mellet alkalmazható. A betegtájékoztatót feltétlenül olvassuk el alaposan!

Neked is van saját multifunkciós túratársad?
Írd meg nekünk az info@turistamagazin.hu e-mail címre!

Cikkajánló