Nagy tömegekben érkeznek a darvak a Dél-Alföldre

Bár a Hortobágyon még mindig százezer felett van a darvak száma, a szegedi és a kardoskúti Fehér-tó, illetve Pusztaszer környékére is napról napra egyre több madár érkezik.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt illusztráció)
2022. október 26.

Bár a Hortobágyon még mindig százezer felett van a darvak száma, a szegedi és a kardoskúti Fehér-tó, illetve Pusztaszer környékére is napról napra egyre több madár érkezik.

A darvak az északi költőhelyekről nyár végén indulnak meg a déli telelőhelyek felé. Pár évtizede a teljes európai állomány az Ibériai-félszigeten és Észak-Afrikában telelt. Az utóbbi években azonban megfigyelhető, hogy a telelőterületek – feltehetően a klímaváltozás miatt – egyre északabbra tolódnak.

A klímaváltozás a vonuló madarakra is hatással van

A darvak hosszú vonulásuk során kisebb-nagyobb pihenőket tesznek, például a Kárpát-medencében, ami fontos őszi megállóhely az itt átvonulók számára. A legfontosabb hazai pihenőhely a Hortobágy, ahol általában százezer feletti az egy időben ott tartózkodó darvak száma. Érdekes egyébként, hogy a 80-as években még csak 3 ezerre rúgott ez a szám.

De nemcsak a madarak száma, az itt tartózkodás ideje is nőtt. Ahogy azt a Magyar madárvonulási atlaszban olvashatjuk, az utóbbi évtizedekben a korábbi 30 nap helyett már 60 napra nőtt az átlagos tartózkodási idő a Hortobágyon. Itt október második felében, november elején van a vonulás csúcsa, a déli országrész tradicionális pihenőhelyein, a szegedi és a Kardoskúti Fehér-tó, illetve Pusztaszer környékén 3-4 héttel később, november vége felé tetőzik a darvak száma.

Az utóbbi években már nálunk is rendszeresen vannak kisebb áttelelő csapatok.

A vonuló madarak számára előnyösebb, ha tavasszal rövidebb utat kell visszafelé megtenniük. Azok az egyedek, amelyek be merik vállalni azt, hogy Dél-Európa helyett mondjuk, nálunk teleljenek át, és így hamarabb visszatérhetnek a költőhelyekre, jó eséllyel helyzeti előnybe kerülnek a tavaszi költési időszakban. Ez a változás is alátámasztja a szakemberek feltételezéseit, miszerint a darvak vonulási stratégiáiban a tanulásnak nagy szerepe van.

Hortobágytól a Fertőig

A vonulási időszakban az ország nagyobb pihenőhelyein hetente megszámolják a darvakat. A múlt heti daruszinkron során derült ki, hogy a Hortobágyon – a várakozásokkal ellentétben – a korábbi hetekhez képest tovább nőtt a darvak száma, október 20-án 136 ezer madarat számoltak.

A szegedi Fehér-tónál a múlt csütörtöki daruszinkron szerint 4100, a közeli Csaj-tónál pedig 9200 daru volt, de az elmúlt napokban ez a szám már növekedett, hiszen – ahogy azt a dél-alföldi településeken is lehet látni – már nagy tömegekben érkeznek a madarak.

Darules a szegedi Fehér-tónál

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) darunéző túrái már elindultak, a legközelebbi darulesek október 29-én, 30-án és november 1-jén indulnak a szegedi Fehér-tónál. További információt a KNPI oldalán találtok.

A kardoskúti Fehér-tónál október közepén még 8 ezer daru állomásozott, a múlt heti szinkronszámlálás alkalmával már 14 ezer madarat számoltak.

Darules a kardoskúti Fehér-tónál

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) november minden szombat délutánján várja az érdeklődőket darulesre, a Kardoskút közelében, egészen pontosan a Sóstói Állattartó telep bekötőútjánál, a Lófogó-ér melletti kilátónál. További információkat a KMNPI oldalán találtok.

De nemcsak az Alföldön, az ország nyugati részén is egyre több a daru, sőt, a Fertőnél még soha nem számoltak ennyi madarat. Ott múlt csütörtökön 20 ezer daru éjszakázott.

Új időpontok a Hortobágyon

Mivel még mindig sok daru van a Hortobágyon, ezért a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság meghirdetett új túraidőpontokat. Saját autós túrákra lehet jelentkezni október utolsó hétvégéjén. Az új időpontokat ide kattintva találjátok.

És hogy milyen gyönyörű az, amikor sok-sok daru egyszerre száll az égen, azt az alábbi videóban is láthatjátok, ami egy éjszakázóhelyről történő hajnali kihúzás során készült. Persze, mindezt élőben látni és hallani még sokkal-sokkal nagyobb élmény.

Cikkajánló