Nagyobb figyelmet érdemelne a simontornyai vár

Az épület sajnos kimaradt a Nemzeti Várprogramból, és utoljára a 70-es években újították fel. Pedig különlegességekből nincs hiány.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Gulyás Attila
2019. április 3.

Az épület sajnos kimaradt a Nemzeti Várprogramból, és utoljára a 70-es években újították fel. Pedig különlegességekből nincs hiány.

 

Az például mindenképpen említésre méltó, hogy egy helyben állva akár négy évszázad nyomait felfedezhetjük ugyanazon a falon. Ha kilépünk a vár alsó teraszára, ami egykor reneszánsz lodzsa volt, látjuk a 14. században, a Lackfiak korában kialakított ikerablakokat, a 200 évvel későbbi, mára befalazott ajtónyílásokat és a kisebb ablakokat is abból az időszakból, amikor a vár magtárként szolgált a 18. században.

 


Felfedezhető innen az udvar reneszánsz kútja, mögötte pedig a 70-es években épült üvegfalú hozzátoldás, amely egészen különös kontrasztot alkot a vár többi részével. A fal túloldalán lévő helyiségben állva felfedezhetjük a 13. századi lőréseket is, illetve (az ablakon kinézve) a támfalat, amelyet a kurucoktól tartva sebtében emeltek a vár tulajdonosai, bár feleslegesen, mert Vak Bottyán így is be tudta azt venni.

 


Ennyi mindent mesél nekünk a vár egyetlen pillanat alatt, és még ennél is többet, ha egy kicsit tovább időzünk a falai között. A teljes cikket a Turista Magazin áprilisi számában olvashatod.

 

ÁPRILISI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG IDE KATTINTVA TUDSZ RÁNK.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Barangolás a Bükki Kéken - Itt az áprilisi Turista Magazin

Cikkajánló