Nászrepülnek a réti fülesbaglyok

Nagy esély van arra, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kígyósi-puszta tájegységén idén szép számban fészkelnek majd réti fülesbaglyok. Az első nászrepülő példányok a napokban már megjelentek.

Szerző:
kmnp.nemzetipark.gov.hu
Fotó:
Dario Sanches
Kate Sam
2014. március 10.

Nagy esély van arra, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kígyósi-puszta tájegységén idén szép számban fészkelnek majd réti fülesbaglyok. Az első nászrepülő példányok a napokban már megjelentek.

A réti fülesbagoly a világban elég nagy elterjedésű, Európában viszont döntően a tőlünk északabbra fekvő országokban költ, Magyarországon legfeljebb csak a telet tölti. Ha azonban enyhe a tél és sok a táplálékul szolgáló rágcsáló (elsősorban mezei pocok), akkor a réti fülesbagoly költeni is itt marad. Legutóbb 2002-ben figyeltek meg a szakemberek ilyen inváziószerű költést, akkor 230 párt regisztráltak az országban, ezen belül 32 párt a Kígyósi-puszta védett területén és annak környékén.

Az elmúlt tizenkét évben azonban ezen a pusztán egyetlen réti fülesbagoly sem fészkelt. Idén végre jó esély van arra, hogy nagy számban költenek majd itt. Bőven van ugyanis számukra táplálék, a rágcsálók nagyon felszaporodtak az enyhe, száraz tél során.

A réti fülesbaglyok fészkelési szándékának fontos előjele a hímek nászrepülése, amely a késő délutáni órákban figyelhető meg. Az elmúlt napokban a KMNPI munkatársai már láttak is két hím madarat, amint éppen nászrepülést végzett a Kígyósi-puszták felett. Ez a repülés úgy néz ki, hogy a madár az adott territórium fölött 15-30 méter magasságban viszonylag nagy köröket ír le, pillangórepüléshez hasonlóan, lassú, de erőteljes szárnycsapásokkal. Aztán hirtelen zuhanó repülésbe kezd a föld felé és ekkor a hasa alatt sorozatosan, gyorsan tapsol a szárnyaival. A föld felszíne felett siklik egyet, majd újra a magasba emelkedik és körözni kezd.

 



Azt, hogy a következő napokban, hetekben mennyien követik majd az első két, násztáncot járó réti fülesbaglyot, ma még nem lehet tudni. A KMNPI szakemberei bíznak abban, hogy legalább annyian, mint a legutóbbi (2002-es) gradációs évben.

A réti fülesbagoly rendhagyó módon leginkább zsombékos területeken vagy gabonatáblákban fészkel. Tojás száma változó, de általában hat fiókát nevel. Az első tojástól kezdve kotlik, tehát a fiókák között később komoly méretbeli különbségek mutatkoznak. A kicsik egy hónapos korukban repülnek ki a fészekből.
 
Cikkajánló