Ne bántsátok az erdőinket!

Az erdők irtása világszerte komoly probléma, Amazóniában különösen nagy a baj, de a kanadai Brit Columbia erdeit is veszélyezteti az ipari fakitermelés. Ezekről a gyönyörű erdőkről és az értük folyó küzdelemről szól a Verzió filmfesztivál két emlékezetes dokumentumfilmje.

Szöveg:
Fotó:
Ecologyst films
2022. november 11.

Az erdők irtása világszerte komoly probléma, Amazóniában különösen nagy a baj, de a kanadai Brit Columbia erdeit is veszélyezteti az ipari fakitermelés. Ezekről a gyönyörű erdőkről és az értük folyó küzdelemről szól a Verzió filmfesztivál két emlékezetes dokumentumfilmje.

Az utolsó fa (Before They Fall) című alkotás helyszíne a Kanada nyugati partvidékén található Brit Columbia, ahol olyan gyönyörű erdők vannak, hogy az ember a képernyő előtt ülve nem akar hinni a szemének. Sejtelmes ködbe burkolózó, égig érő fenyők, óriási páfrányok, olyan idős és hatalmas famatuzsálemek, amelyek mellett az ember parányi kis törpének tűnik. Épp ezért fáj annyira látni azt, hogy még egy ilyen csodálatos erdőt is ki lehet vágni. Hogy létezhet ez, hogy a 21. században az ilyen erdőket nem védi törvény? Kanadában? A területre az őslakos indiánok saját földjükként tekintenek, szoros lelki kötelék fűzi őket ezekhez az erdőkhöz, és nem hagyják, hogy elpusztítsák azokat, bátran kiállnak és tüntetnek értük.

A filmben egy neves kutató, Suzanne Simard is szerepel, aki több mint 30 éve kutatja az erdőket és a fák kommunikációját. Nemrégiben megjelent könyvéről, A bölcs erdő titkairól mi is írtunk. Simard rájött, hogy az erdő nem egymás mellett álló fák sokasága, hanem egy összefüggő, komplex rendszer, amelynek tagjai szoros kapcsolatban állnak és kommunikálnak egymással a talajt keresztül-kasul behálózó gombafonalakon keresztül.

A kommunikációs hálózat csomópontjaiban az idős anyafák állnak, amelyek olyanok, mint nálunk a szülők.

Táplálják a fiatalokat, tájékoztató üzeneteket, figyelmeztető jelzéseket küldenek a többieknek, segítik az erdőt, hogy az ellenállóbb és erősebb legyen. Az öreg fák továbbadják bölcsességüket a fiatalabb generációknak, így tudásuk haláluk után is fennmarad és segíti a közösséget. Nemcsak a fákét, az emberekét is.

A Föld életre-halálra (The Territory) című filmmel az amazóniai esőerdőbe utazunk, ahol egy alig 200 főt számláló kis indián közösség, az Uru-eu-wau-wau törzs nem akar belenyugodni abba, hogy a földre áhítozó betolakodók egyre mélyebbre hatolnak az ő erdeikben.

Otthonuk megvédésében magukra maradnak, állami segítséget hiába is várnak.

A film forgatása idején még az elnöki székben ülő Jair Bolsonaro nyíltan hangoztatta, hogy támogatja az erdőirtást. A törzs egyetlen külső segítsége egy bátor környezetvédő aktivista, Neidinha Bandeira, aki annak ellenére is, hogy őt és családját többször is halálosan megfenyegették, nem adja fel a küzdelmet.

A filmben nemcsak az őslakosok szempontjából követjük az eseményeket, de az erdőirtó földfoglalókéból is. Ezek a szegény sorban élő emberek a nagy Brazil Álmot szeretnék elérni, egy kis földet, ahol gazdálkodhatnak, és ami a sajátjuk lehet. Hogy milyen áron, az őket nem érdekli. Ők enni akarnak adni a gyerekeiknek, ők házat és egy normális életet akarnak, és hiába van közel hozzájuk az esőerdő, annak biológiai sokfélesége, hihetetlenül gazdag élővilága, a Föld tüdejeként betöltött szerepe számukra távoli fogalmak.

Az őslakosok saját kezükbe veszik sorsukat és otthonuk védelmét, nemcsak íjakkal és nyilakkal, de a 21. századi eszközökkel, fényképezőgépekkel, drónokkal és kamerákkal is.

Hogy ez így alakul, abban a Covidnak is szerepe van, hisz a járvány kitörése után a törzs minden kapcsolatot megszakított a külvilággal, a filmesek sem mehettek be hozzájuk, így maguk kezdtek forgatni küzdelmükről.

A Darren Aronofsky világhírű rendező produceri közreműködésével készült filmben az esőerdőt ábrázoló gyönyörű képek éles kontrasztjaként látjuk az illegális földfoglalók tevékenységét, ahogy láncfűrészekkel, bozótvágó késekkel és tűzzel esnek neki a természetnek. Szívbemarkoló ezt látni, ahogy azokat a drónfelvételeket is, amelyek azt mutatják meg, hogy a Uru-eu-wau-wau törzs esőerdőit tarra vágott, felégetett, halott földek zárják körbe. A törzs saját híradós csapata a film elkészülte után is folytatta és folytatja most is tevékenységét, hogy hírt adjanak küzdelmükről, amit otthonuk, az esőerdők érdekében nem hagyhatnak abba.

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon a mozivetítések mellett november 14-től a filmek többsége a fesztivál oldalán online is elérhető lesz.

További információt a filmfesztiválról, filmekről, időpontokról, helyszínekről ITT találtok.

Cikkajánló