Ne féljünk tőlük, ártalmatlanok a tőrösdarazsak!

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére. A nem mindennapi rovar gyakran okoz riadalmat a lakott területeken, pedig nincs miért tartani tőle.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)
2023. május 17.

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére. A nem mindennapi rovar gyakran okoz riadalmat a lakott területeken, pedig nincs miért tartani tőle.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME) felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a termetes rovarok nem veszélyesek az emberekre, illetve a háziállatokra sem, sőt, még hasznosak is! Fontos beporzók, illetve segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot.

Érthető, ha a parkban vagy a kertekben, akár tömegesen is megjelenő óriás-tőrösdarázs pánikot kelt a laikusokban, hiszen a nőstény egyedek akár az öt centiméter nagyságot is elérhetik. Ha egy ekkora rovar repül felénk, önkéntelenül is menekülőre foglyuk, vagy ami rosszabb, védekezni kezdünk. Fontos tudni, hogy ez a darázsfaj annak ellenére, hogy rendelkezik fullánkkal, nem jelent veszélyt! Ezt a szervét (hacsak nem fogjuk meg) nem ellenünk használja, mérge pedig nem fájdalomkeltésre, hanem lárvák megbénítására szolgál. A tőrösdarazsak ugyanis parazitoidok: szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük.

Sajnos a tudatlanság évről évre számos ilyen állat pusztulását okozza, amikor a felesleges pánikkeltés hatására a munkájukat nem kellő szakmai felkészültséggel végző rovarirtók tömegesen mérgezik le a kontinensünk legnagyobb hártyásszárnyú védett darázsfaját.


Hogyan ismerem fel?
A méretét tekintve lódarázsra emlékeztető, ám külső bélyegek alapján attól könnyen megkülönböztethető óriás-tőrösdarázs komótosan, rendszerint a talajszint közelében repül, az ember jelenléte pedig teljesen hidegen hagyja. A potroh hátsó hátlemezein barna szőrfoltok figyelhetők meg, amelyek a hímek esetében sárgás tónusúak is lehetnek. Ezek a szőrfoltok rendkívül fontos határozóbélyegek, amelyek alapján egyértelműen meg tudjuk különböztetni az óriás-tőrösdarazsat a sokakban rettegést kiváltó lódarázstól, amelynek szőrfoltmentes potroha sárga-fekete színezetű. Az alapvetően mediterrán elterjedésű óriás-tőrösdarazsak barnássárga szárnyai a végükön kissé füstösek, lilás árnyalatúak. A nőstények jól fejlett, erőteljes ásótüskéket viselnek a lábaikon.

ÓRIÁS-TŐRÖSDARÁZS

Az óriás-tőrösdarázs (Megascolia maculata) Magyarországon a védett állatfajok közé tartozik. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A hártyásszárnyúak legnagyobb termetű hazai képviselője a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján nem szerepel.




Cikkajánló