Négyévszakos pihenőházat adtak át Hideg-völgyben

A Budakeszi környéki erdők „kapujában” egy új közösségi tér várja a családokat és gyerekeket.

Szerző:
Turista Magazin
2021. június 23.

A Budakeszi környéki erdők „kapujában” egy új közösségi tér várja a családokat és gyerekeket.

A Telkit és Budakeszit összekötő út mellett található Hidegvölgyi pihenő helyén az 20. század végén még erdészház állt. A használaton kívüli épületek és a környék megújítását a Pilisi Parkerdő Zrt. még 2014-ben kezdte el, és az elmúlt évtizedben a Hidegvölgyi pihenő a térség egyik népszerű turisztikai csomópontjává vált: erdei piacokat rendeztek a parkolóban, innen indul jelzett túraútvonal a – Budai-hegység legmagasabb pontján álló – Csergezán Pál-kilátóhoz, de kezdőpontja a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Sisakvirág tanösvényének is, valamint az út túloldalán működik a Pilisi-parkerdő Budakeszi Arborétuma.

Az elmúlt hónapokban az itt álló erdészházat sikerült kívül-belül felújítani, amit június 23-án adtak át négy évszakos pihenőként. Hogy mit is takar ez az első hallásra szokatlan kifejezés, azt Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója foglalta össze az átadón: „A bakancsos turizmus fellendülése mellett egyre több közösségi eseményt, kisebb rendezvényt szeretnének az emberek az erdőkben, az erdők közvetlen közelében tartani. Turistaszálláshelyeink magas kihasználtsága mellett erre az új keresletre is odafigyelünk, a hidegvölgyi négyévszakos pihenőt például elsősorban családi, baráti események megtartására alkalmas közösségi terek alkotják.”

A gyakorlatban mindez azt jelenteni, hogy nem klasszikus kulcsosházként, hanem kibérelhető közösségi térként működik majd az egykori erdészlak, amit a szomszédos arborétum is használni fog különböző rendezvényekhez, diákcsoportok oktatásához.

A Hidegvölgyi pihenő mellett az év végéig hasonló szellemben, tehát „pihenőhelyként” újul meg a visegrádi Jenő-kunyhó, Nyergesújfalu határában a Jung-ház, vagy a Duna másik oldalán található valkói Szépjuharfa úti kunyhó. Ezeken a helyszíneken is minden olyan felszerelés megtalálható lesz, ami nélkülözhetetlen egy természetben eltöltött családi programhoz, baráti összejövetelhez.

Az MTSZ-szel közösen valósult meg

A Hidegvölgyben átadott létesítmény a VEKOP-4.1.1.-15-2017-00007-es kódszámú, „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” című pályázat keretében valósult meg, a Turista Magazint is kiadó Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Pilisi Parkerdőgazdasággal közös konzorciumi együttműködésben, 52 millió forintos költséggel. Még több információ az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztéséről ide kattintva érhető el.


Cikkajánló