Már a Hideg-völgyben is pihenhetsz

A Pilisi Parkerdő Zrt. 25 férőhelyes parkolót és egy erdei pihenőhelyet épített, illetve parkot és romos épületeket újított fel a Budai-hegység-beli Nagy-Kopaszon található Csergezán Pál-kilátó közvetlen közelében, a Hideg-völgyben. Az idén nyáron indult beruházás nemcsak a természetjárók kényelmét, hanem a biztonságukat is szolgálja.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Gulyás Attila
2014. október 10.

A Pilisi Parkerdő Zrt. 25 férőhelyes parkolót és egy erdei pihenőhelyet épített, illetve parkot és romos épületeket újított fel a Budai-hegység-beli Nagy-Kopaszon található Csergezán Pál-kilátó közvetlen közelében, a Hideg-völgyben. Az idén nyáron indult beruházás nemcsak a természetjárók kényelmét, hanem a biztonságukat is szolgálja.

A kilátóhoz vezető zöld háromszög-jelzésen, a Telkibe tartó közút melletti Hideg-völgyi erdészháznál eddig is sokan parkoltak a kilátóhoz igyekvők közül, amely - tekintettel az út nagy forgalmára - balesetveszélyes volt. A most kialakított parkolóba való ki- és behajtás biztonságos, ráadásul a buszmegállót is másik helyre tették át, így a gyalogosok számára szintén egyszerűbbé, veszélytelenebbé vált a közlekedés.

 

 

A parkoló bejárata a Telki és Budakeszi közti úton


Az erdőgazdaság a helyszínről nagy mennyiségű szemetet szállíttatott el, miután a parkoló melletti, 4000 m2-es elbozótosodott parkrészt is megújította és kitakarította. A Pilisi Parkerdő Zrt. egy új erdei pihenőhelyet is kialakított, ahol öt tűzrakóhely, hinta és homokozó, padok és asztalok, valamint fedett pihenőhely várja a látogatókat. A közeljövőben a régi épületek felújításával büfét és bemutatóteret terveznek kialakítani. Az eddig elvégzett fejlesztéseket a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség közreműködésével az OPAL Tartálypark Zrt. és a Terméktároló Zrt. támogatta.

 

 

Öt tűzrakóhely, hinta és homokozó, padok és asztalok, valamint fedett pihenőhely várja a látogatókat


A parkolótól a zöld háromszög-jelzés a már útközben is szép látványt kínáló Tarnai-pihenőn vezet keresztül a mintegy két és fél kilométerre található Csergezán Pál-kilátóhoz, ahonnan teljes körpanoráma nyílik a Budai-hegységre és a Zsámbéki-medencére.


A Csergezán Pál-kilátó

 

 

A pontosan 100 lépcsőfokon elérhető magasságból egyedülálló körpanoráma tárul a látogatók szeme elé


A 2006-ban átadott kilátó a Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 méteres Nagy-Kopaszon áll. A Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán emelkedő kilátó felső szintje 18 méter magas. A megfigyelőhely beton alapon nyugszik, szerkezete a kültéri viszonyoknak leginkább megfelelő vörösfenyőből készült. A hannoveri világkiállítás magyar pavilonját is jegyző tervezők különleges lécborítást alkalmaztak, ami lehetővé teszi a szabad kilátást, ugyanakkor tériszony nélkül lehet feljutni a kilátószintre. A tágas pihenők jóvoltából egyszerre akár 150 fő is tartózkodhat az objektumban.

 

 

A tervezők különleges lécborítást alkalmaztak, ami lehetővé teszi a szabad kilátást, ugyanakkor tériszony nélkül lehet feljutni a kilátószintre


A pontosan 100 lépcsőfokon elérhető magasságból egyedülálló körpanoráma tárul a látogatók szeme elé, tiszta időben a főváros 100 kilométeres környezetét belátni a Mátrától a Pilisen, a Zsámbéki-medencén és a Gerecsén át a Velencei-hegységig. Sőt, az Esztergomi Bazilika még felhős időben is látható szabad szemmel. A jól beazonosítható látnivalók irányát a kilátószinten ábrák és feliratok jelzik. A kilátó névadója a híres természet- és vadászfestő Csergezán Pál, aki számos képen örökítette meg a környék élővilágát. Az 1990-es években elhunyt művész sírja a közeli Anna-laknál, az erdőben található.


A Pilisi Parkerdő Zrt. jelenleg két új kilátó építésén dolgozik: október 28-án adják át az emblematikus Pilis-tetőn készülő kilátót, a piliscsabai Nagy-Kopaszon pedig az elmúlt napokban indult el egy beruházás.

 

Cikkajánló