Negyvenéves a Másfélmillió lépés Magyarországon

A kultikus sorozat készítői negyven évvel ezelőtt éppen ezen a napon fejezték be az Országos Kéktúrát.

Szerző:
TM
Fotó:
MTI / KOZÁK ALBERT
MTV
2019. október 15.

A kultikus sorozat készítői negyven évvel ezelőtt éppen ezen a napon fejezték be az Országos Kéktúrát.

Ki ne ismerné Rockenbauer Pál és csapata legnagyobb hatású filmjét, amely 14 részen keresztül mutatta be Magyarország tájait és a benne élő embereket? 1979. október 15-én ért véget a Másfélmillió lépés Magyarországon stábjának OKT-vándorlása az Írott-kő alatti Szent Vid-hegyen. A sorozat kitalálója és szerkesztője Peták István volt, az operatőr Szabados Tamás, Sinkó László pedig a narrátor - összesen egy tízfős csapat dolgozott rajta, akik vallották, hogy ha ők végig tudták járni az OKT-t, akkor bárki.

 

 
Rockenbauer Pál és Sáfrány József előzetesen 78-ban bejárták a forgatási helyszíneket, közben helytörténészekkel, lokálpatriótákkal, tudósokkal, természetjáró egyesületekkel vették fel a kapcsolatot, akik elmaradhatatlan szereplői voltak a táj és a helyi emberek hiteles bemutatásának. A csapat végül 1979. július 31-én vágott neki az Országos Kéktúrának, amelyet a Nagy-Milictől 76 napon át tartó vándorlással jártak végig.

 

Rockembauer Pál a forgatás érdekében kétszer is végigjárta a kéktúrát


A forgatócsoportnak a táv megtétele mellett a nehezen beszerezhető és gyakran silány minőségű kellékekkel (sátor, hálózsák, kempingfőző), valamint a filmezés súlyos felszerelésének cipelésével is meg kellett birkóznia. Ráadásul a hazai természetjárás akkori körülményei messze nem tették elérhetővé azt a komfortot, amelyet egy mai turista már alapvetőnek tart. A szálláslehetőségek szűkös voltát a csapat sátrazással és nomád körülményekkel hidalta át, ezzel talán még hitelesebbé téve a film üzenetét: induljatok el, fedezzétek fel a természetet, ismerjétek meg Magyarországot!

 


Közel kétéves utómunka után a tévénézők 1981 májusában láthatták a Másfélmillió lépés Magyarországon első epizódját. A sorozat a természetjárás - és kimondottan a kéktúra - népszerűsítése mellett komoly szociológiai dokumentum is egyben. Azzal, hogy a stáb az országot átszelve rögzítette a 70-es évek végi Magyarországot, felbecsülhetetlen néprajzi kincset is létrehozott. Utolsó pillanatban kapták lencsevégre a klasszikus vidéki életformát, az eltűnő falusi közösségeket, illetve szólaltattak meg kihaló mesterségeket űző embereket. Mindemellett a film bemutatja az egyre iparosodó és városiasodó világ előnyeit és hátrányait is, természetesen az 1979-es Magyarország szemüvegén keresztül.


Ugyan 40 éve készült, de még ma is túrázásra, a dolgok megismerésére és megélésére csábítja az embert a Másfélmillió lépés Magyarországon. Ha te is kedvet kaptál ahhoz, hogy végigjárd az OKT-t, ide kattintva mindent megtudhatsz róla.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szemlélet és útmutatás

Minden, amit a Kéktúráról tudni érdemes

Cikkajánló