Nem kell Los Angelesig menned, hogy filmes helyszíneken kirándulj

Külföldön a filmturizmus mára nagy trenddé nőtte ki magát, és szerencsére itthon is bőven akadnak olyan forgatási helyszínek, amelyeket élmény meglátogatni. Egy kis ízelítő következik július-augusztusi összevont lapszámunk Top 10 rovatából.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Gulyás Attila
Sárosi Attila
2018. július 9.

Külföldön a filmturizmus mára nagy trenddé nőtte ki magát, és szerencsére itthon is bőven akadnak olyan forgatási helyszínek, amelyeket élmény meglátogatni. Egy kis ízelítő következik július-augusztusi összevont lapszámunk Top 10 rovatából.

Ahol két Üvegtigris is van

 

 

Az egyik persze a kultikus vígjáték büfékocsija, amely most is ugyanott áll, és a film forgatása után még évekig működött. Jelenleg viszont sajnos nem lehet se egy-, se öt-, se tízbubis ásványvizet kérni, mert nem üzemel, de nem kizárt, hogy a jövőben új tulajdonosa lesz, aki ismét felvirágoztatja az üzletet - tudtuk meg Tinnye önkormányzatától. A filmforgatás helyszíne, a Garancsi-tó, az említett település és Piliscsaba között helyezkedik el, így a fővárosból kiszabaduló kirándulók és horgászok kedvelt célpontja.

 

Gina, Tóbiás király és Nemecsekék is itt jártak

 

 

A vácrátóti arborétumban - hivatalos nevén az MTA Nemzeti Botanikus Kertben - rengeteg filmet forgattak: itt vették fel többek között a Halálos tavasz, A palacsintás király, a Psyché, A Pál utcai fiúk (2003) és az Abigél egyes jeleneteit. A kertben még ma is látható az utóbbi filmben feltűnő vaskapu, amelyen keresztül Gina Kuncz Ferivel beszélgetett, ugyanis az arborétum a Matula kertjének szerepét töltötte be. A híres „csodatévő” szobrot viszont ne keresd, mert az most egy V. kerületi magánház belső udvarában áll. A botanikus kert egyébként Budapesttől nagyjából félórás autózással elérhető, és annak, aki szereti a növényeket, kötelező úti cél.

 

Pilisszentlélek, a mi kis falunk

 

 

Pajkaszeg neve biztosan sokaknak ismerősen cseng, de azt már talán kevesebben tudják, hogy az egyik legnézettebb, jelenleg is futó magyar sorozat - A mi kis falunk - valójában Pilisszentléleken játszódik. Ha valaki esetleg még nem hallott volna róla, a vígjáték a tipikus falusi hétköznapokat mutatja be, jellegzetes karakterekkel, és bár a humoros kis túlzásoké a főszerep, a jelenetek sokszor eléggé életszagúak. Teca kocsmájába a valóságban is betérhetünk egy sörre. Állítólag meg is ugrott a forgalom az utóbbi időben az ivóban és a faluban egyaránt. Néhány látnivaló azért persze emellett is akad Pilisszentléleken, amiért érdemes megpihenni itt túrázás közben.

 

Ha bővebben is szeretnél olvasni a fentiekről, és további klassz filmes célpontok is érdekelnek - mint például a Testről és lélekről, az Abigél vagy az Underworld forgatási helyszínei - lapozd fel a július-augusztusi Turista Magazint!

 

JÚLIUS-AGUSZTUSI ÖSSZEVONT SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK. RÁADÁSUL A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKBAN EGY-EGY SZÁLLÁSHELYKALAUZT KAPNAK AJÁNDÉKBA A LEGHŰSÉGESEBB OLVASÓINK.

Cikkajánló