Nemzetközi természetfotó-pályázatot nyert egy magyar fiú

Abszolút győztese lett az olasz Asferico természetfotó-pályázat ifjúság kategóriájának a magyar Füssi-Nagy Regő, akire jó lesz odafigyelni, hiszen még csak pár éve fényképez, de már több komoly elismerést kapott képeiért.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Füssi-Nagy Regő
lnx.asferico.com
2019. augusztus 18.

Abszolút győztese lett az olasz Asferico természetfotó-pályázat ifjúság kategóriájának a magyar Füssi-Nagy Regő, akire jó lesz odafigyelni, hiszen még csak pár éve fényképez, de már több komoly elismerést kapott képeiért.

Idén 13. alkalommal osztottak díjakat az olasz rendezésű Asferico International Nature Photography Competition pályázatán, igaz, a győzteseket már egy hónapja kihirdették, a hír csak most jutott el hozzánk, hogy a 15-17 évesek kategóriájában egy magyar fiú kapta az első díjat. Füssi-Nagy Regő ezzel a füsti fecskés képpel nyerte el a zsűri tetszését, amely ismerős lehet a 2018-as naturArt - Az év Természetfotósa pályázatról, ahol ez a fotó is hozzásegítette, hogy ő legyen Az Év Ifjú Természetfotósa Magyarországon.

 

Füssi-Nagy Regő: Suhanás - A 2019-es Asferico fotópályázat győztes képe a 15-17 évesek kategóriájában

 

Megkerestük Regőt, hogy egy kicsit meséljen magáról, és hamar kiderült, nem véletlen a természethez való vonzalma. Ugyanis iskolaidőn kívül egy tanyán él szüleivel és három kisebb testvérével Sárospatak mellet, a Bodrogközben, ahol szülei egy kis biogazdaságot visznek.

 

Füssi-Nagy Regő: A tanya - „Egy tavaszi estén készült a kép, amikor az iskola után kimentem a tanyánkra”

 

Mivel mindent gépek nélkül oldanak meg, elkél a segítség a gazdaságban, így Regő is sokat dolgozik a földeken. Amint akad egy kis ideje, már fogja is a fényképezőgépét, és nekiindul fotózni. Már a ház mellett is akad téma bőven, a nyertes fotó például a kovácsműhelyüknél készült, ahol a fecskék laknak, de Regő célja, hogy az egész Bodrogközt felfedezze, és a fotók segítségével bemutathassa annak szépségeit és élővilágát.

 

Füssi-Nagy Regő: Egyedül - „A legelőnkön volt a gébics, és a lovunkat használtam állványként, ami nem épp a legstabilabb.”

 

Füssi-Nagy Regő: Gondolkodó - „A szomszéd tanyán voltak a baglyok. Többször is voltam fotózni őket.”

 

Természetfotókat 2015 tavasza óta készít, és hazai pályázatokon már évek óta indul. Külföldi szervezésű nemzetközi pályázatokra 1-2 éve küldi be képeit, az Asfericora másodszor adott be pályamunkákat, és ezúttal meg is nyerte a kategóriáját. Természetesen más nemzetközi pályázatokon is ott vannak a képei, és hogy ott vajon milyen sikerrel szerepelt idén, azt még nem árulhatjuk el, de az biztos, hogy érdemes lesz odafigyelni Regő munkáira, mert úgy tűnik, nagyon kedvezően fogadják fotóit a nemzetközi megmérettetéseken is.

 

Füssi-Nagy Regő: Fényár - „Egy februári naplemente a tanyánktól 600 méterre. A felfelé irányuló fények egy nagy tóról verődnek vissza.”

 

Regő tervei között egy kiállítás is szerepel, amit majd Sárospatakon szeretne megnyitni, de vándorkiállításban is gondolkodik.

 

Füssi-Nagy Regő: Pókhálók között - „Egy parlagon hagyott területen készült a kép napfelkeltében.”

 

Füssi-Nagy Regő: Kapás - A tavalyi Év Ifjú Természetfotósa címért többek között egy háromnapos fotózási lehetőséget kapott Máté Bence leseiben, Pusztaszeren többet is kipróbált, majd fotózás után Bence a képek kidolgozásában adott sok hasznos tanácsot Regőnek. A fotón egy vörös gém látható. „Nagy élmény volt ezt a ritka és félénk fajt lefotózni.”

 

Füssi-Nagy Regő további képeit ide kattintva nézheted meg.


Az idei Asferico pályázaton további öt magyar természetfotós is remekelt, akiknek képeit a fesztiválra beküldött közel 19 000 kép közül emelték ki a legjobb 80 közé. Nagy Bertold neve és macskabaglyos, multiexpozíciós képe már ismerős lehet sokaknak, hiszen ennek egy teljesen fekete-fehér változata tavaly a naturArt versenyén Az Év természetfotója lett. Az olasz versenyen most második helyezést ért el a Madarak kategóriájában.

 

Nagy Bertold: Téli bagolymese - Madarak kategória második helyezett 

 

A nemzetközi pályázatokról még kevésbé ismert fotós, Kaszás Norbert Buzogányok tánca című gyönyörű fotóját a Növények és gombák kategóriában emelték ki a legjobbak közé.

 

Kaszás Norbert: Buzogányok tánca - Növények és gombák kategóriában a legjobbak közé kiemelt fotó

Norbert további képeit oldalán nézheted meg ide kattintva

 

További három hazai fotós pedig az Ember és természet kategóriában kerültek be a legjobb 10 közé fotóikkal. Maráczi László víz alatti, fekete-fehér képe is már feltűnt korábbi pályázatokon, Kirják József fotója pedig a Varázslatos Magyarország pályázatról lehet ismerős. Vincze Bálint szintén egy fekete-fehér képpel került be a kategória legjobbjai közé.

 

Maráczi László: Menekülés - Ember és természet kategóriában a legjobbak közé kiemelt fotó

 

Kirják József: Tükörkeret - Ember és természet kategóriában a legjobbak közé kiemelt fotó

 

Vincze Bálint: Vitatkozók - Ember és természet kategóriában a legjobbak közé kiemelt fotó

 

A 13. Asferico nemzetközi természetfotó-pályázat abszolút győztese az olasz Izzotti Andrea lett ezzel a teknőst ábrázoló művészi fotójával.

 

Izzotti Andrea: Szellemteknős - A 13. Asferico természetfotó-pályázat abszolút győztes fotója

 

Végül mutatunk még nektek pár fotót a pályázat legjobbjaiból, de ha kíváncsi vagy a többi, díjnyertes képre is, akkor kattints ide a pályázat nyertes fotóit bemutató oldalra.

 

Macis Daniele: Magasfeszültség - Tájkép kategória első helyezett

 

Dubessy Fabien: Ötletek kialakulása - Emlősök kategória első helyezett

 

Aznar González de Rueda Javier: Pók vigyáz a tojás zsákra - Egyéb állat kategória

 

Colvee Salvador: Kellemetlen szomszédok - Madarak kategória

 

Kovacs Steven: Halszájtojásokkal - Víz alatti képek kategória


Zacek Fred: Az erdő szeme - 14 év alattiak kategória győztes képe

 

További cikkeink:

Fókuszban a természet - Az örökmozgó kalandor: Koncz-Bisztricz Tamás

Levágott lábú békákkal nyert Máté Bence

A Varázslatos Magyarország természetfotó-pályázat képeiből készült összeállításaink

Cikkajánló