Növényeket telepítenek vissza a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínén

Megkezdődött a védett növények visszatelepítése a Ráckevei (Soroksári) -Duna-ágon Szigetszentmiklósnál, a korábban olajszennyeződéssel károsított területen.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Police.hu
Forrás:
MTI
2021. október 15.

Megkezdődött a védett növények visszatelepítése a Ráckevei (Soroksári) -Duna-ágon Szigetszentmiklósnál, a korábban olajszennyeződéssel károsított területen.

Tavaly év végén az utóbbi évtizedek legsúlyosabb olajszennyezése történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágon. A szennyezés egy Natura 2000 és egyben ex lege természetvédelmi oltalom alatt álló lápterület különleges élőhelyét, az úszólápot is sújtotta. A szennyezés és a kármentesítés következtében körülbelül 400 négyzetméternyi részben tőzegpáfrányos folt semmisült meg, ami minimálisan 1200-1600 tő növény elpusztulását jelentette.

A terület kármentesítését az idén fejezte be a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság. A helyreállítás során eltávolították az olajszennyezést a mederből és visszabontották a nagygépes munkálatokhoz szükséges bejáró út töltését is. Az esetleges szennyezések megakadályozása érdekében pedig terelő gátakat is létesítettek.

A kármentesítési munkálatok után most a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság megkezdheti a védett és lassan terjedő vízi növényfajok visszatelepítését. A munkálatokkal a lehető leggyorsabb biológiai regenerációt szeretnék elérni, és csak olyan faj telepítésére kértek engedélyt, amely dokumentáltan jelen volt a területen a szennyezés megtörténtekor is, illetve a károsodott terület mellől, az állományok veszélyeztetése nélkül, begyűjthető. Ennek köszönhetően a tőzegpáfrány, a lápi csalán és a mocsári nőszirom is visszakerülhet a területre.

Cikkajánló