Nyakunkon a március, a Barlangok Hónapja

Március idén is a Barlangok Hónapja, ami azt jelenti, hogy országszerte programokkal és kedvezményekkel várnak a nemzeti parkok. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekesnek ígérkező barlangos programot.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Magócsi Márton (Kiemelt kép)
2024. február 27.

Március idén is a Barlangok Hónapja, ami azt jelenti, hogy országszerte programokkal és kedvezményekkel várnak a nemzeti parkok. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekesnek ígérkező barlangos programot.

A nyitónap február 29., amikor a múlt év decemberében megnyílt Szeleta Park Látogatóközpontot (kedvcsináló itt) kedvezményesen lehet majd látogatni, és szakvezetett túra indul a Szinva tanösvényen a Szeleta-barlanghoz.

Ezután a Herman Ottó Múzeum igazgatója, dr. Szolyák Péter régészeti témájú előadást tart a látogatóközpontban. Jelentkezni itt lehet, a túra több időpontban is indul a hónap során. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság többi barlangos programját ide kattintva találod.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság barlangtúráinak árából egész márciusban 20% kedvezményt kapnak a felnőtt látogatók. Március 1-jén, 9-én, 15-én, 23-án és 29-én egy elvarázsolt, föld alatti Meseországba kalauzolják a kicsiket a Baradlamanó túrán, ahol az emberi szem számára sokszor láthatatlan élőlényekről és a barlangok keletkezéséről esik majd szó, csodás cseppkődíszlet előtt. A részleteket ide kattintva találod.


Az Abaligeti-barlangban normál esetben nem szabad fényképezni, ezúttal azonban kivételt tesz a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI). Március 1-jén vezetett fotóstúra indul, amire amatőr és profi fotósokat is várnak. Ne felejts el előre bejelentkezni, ehhez elérhetőségeket itt találsz.

Március 8-án földrajz tematikájú barlangtúrát tartanak ugyanitt, amikor a karsztterületek működéséről és a barlang kialakulásának folyamatairól mesél a szakvezető, és a cseppköveket, illetve a barlang oldásos és koptatásos formakincsét is behatóbban megismerhetik az érdeklődők. Ha szeretnél részt venni a programon, itt is be kell jelentkezned előre.

A DDNPI többféle programmal is készült a Barlangok Hónapja alkalmából, amelyeket ide kattintva érsz el. Izgalmasnak ígérkezik például a teljes sötétségben tartott különleges barlangtúra, ahol csak zseblámpával vagy fejlámpával lehet világítani. A programot március 10-én tartják, bővebb infókat itt találsz róla.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szintén több programmal készül. A Pál-völgyi-barlang látogatóközpontjában (amiről itt meséltünk nektek) a hazai denevérfaunával ismerkedhetsz március 1-jén dr. Hegyi Zoltán zoológus jóvoltából. Részletek itt.

A Barlangok Hónapja alkalmából március 2-án, szombaton 1500 Ft-os kedvezményes belépővel lesz látogatható a Lóczy-barlang Látogatóközpont Balatonfüreden. Részletek itt.

A balatonedericsi Csodabogyós-barlangot szintén kedvezményesen lehet majd látogatni, méghozzá március 23-án, szombaton. A felnőtteknek a belépő az alaptúrára 10 800 Ft, a gyerekeknek 7200 Ft lesz, de előzetes jelentkezés szükséges. (Infók itt.) A barlangban az útvonalak nincsenek kiépítve, és a fejlámpákon kívül nincs más fényforrás a mélyben, a táv egy részét pedig csak kúszva-mászva lehet megtenni. A program kétórás.

Március 9-re egy rendhagyó kihívást is tartogat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság: egy nehéz túrát hirdetnek a Csesznek környéki szurdokokhoz, és csak a gyakorlott túrázókat várják rá. Mire kell számítani? Nehezen járható, csúszós ösvényekre, kitett szakaszokra, nehéz terepviszonyokra, és persze barlangokra. A programra március 4. délig lehet regisztrálni online, itt. Ha tériszonyod van, inkább ne jelentkezz!

Cikkajánló