Nyaraló darvak lepték el a Kígyósi-pusztát

Ez újdonságnak számít, ugyanis eddig a nyári időszakban a darvak nem használták állomáshelyül ezt a térséget.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága
2023. július 13.

Ez újdonságnak számít, ugyanis eddig a nyári időszakban a darvak nem használták állomáshelyül ezt a térséget.

Bár a Kígyósi-puszta nem tartozik a darvak vonulási útvonalának stabil megállóhelyei közé, az utóbbi időben mégis voltak olyan esztendők, amikor az őszi időszakban szép számban megálltak ezen a helyen. Mi több, népes telelő csapatok is akadtak már errefelé – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán. A darvak átnyaralása azonban eddig nem volt jellemző a Kígyósi-puszta térségében: június második felében 19 példányt számoltak össze.

Bár a megfigyelések szerint fiatal, ivaréretlen madarakról van szó, és a madarak messzebbre is eljártak táplálkozni, éjszakázni mindig visszatértek a puszta fokozottan védett mocsarába, ahonnan már napfelkeltekor hallatták jellegzetes krúgatásukat.

A szakemberek egyenlőre nem ismerik a pontos okát, hogy a darvak miért választották átnyaralóhelyül a Kígyósi-pusztát, amit előzőleg ebben az időszakban elkerültek. A korábbi években is voltak a mostaninál jóval nagyobb pusztai vízállások, mégsem tartózkodtak itt a madarak, így feltehetően más kedvező feltétel vonzotta ide az égi vándorokat. Általában elmondható, hogy a darvak magyarországi mozgásában az elmúlt néhány évben jelentős változások látszanak. Növekszik az egyedszámuk (főként a Hortobágyon), a leghidegebb időszakok kivételével szinte egész évben itt tartózkodnak, illetve már költési kísérleteik is voltak hazánkban.

Cikkajánló