Programok

Őrség - a szerek birodalma

Miközben utazási prospektusokat lapozgatva távoli egzotikus vidékek nyugalmára vágyakozunk, elfeledjük, hogy itthon is van ilyenünk: az Őrség maga a béke és csönd „szigete”. Erdőkkel, ligetekkel, folyókkal szabdalt táj, amely - azon kívül, hogy a tücskök errefelé tényleg cisz-mollban ciripelnek - friss levegővel, szerekkel és bájos műemlékházakkal, hullámzó dimbdombokkal hangol jókedvre az év minden hónapjában. 

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Dabis Balázs Silvius
Joó Annamária - VIDEO: Dabis Balázs Silvius
2014. október 15.

Miközben utazási prospektusokat lapozgatva távoli egzotikus vidékek nyugalmára vágyakozunk, elfeledjük, hogy itthon is van ilyenünk: az Őrség maga a béke és csönd „szigete”. Erdőkkel, ligetekkel, folyókkal szabdalt táj, amely - azon kívül, hogy a tücskök errefelé tényleg cisz-mollban ciripelnek - friss levegővel, szerekkel és bájos műemlékházakkal, hullámzó dimbdombokkal hangol jókedvre az év minden hónapjában. 

Szépen felújított ódon ház Felsőszeren, ma nyaralóként funkcionál - elfogadnánk mi is

 

Az Őrség jellegzetes településtípusai a dombtetőkre épült házcsoportok, a szerek. Itt hiába keresünk utcanévtáblákat. Lakóit még Árpád-házi királyaink bízták meg a vidék őrző-védő feladataival, innen a tájegység elnevezése. Az egykori őrállók, őrzők és gyepüőrök leszármazottjai ma is büszkén hangoztatják, hogy az ő népcsoportjuk az egyetlen az országban, amely a honfoglalás óta ugyanott él.


bimg_9349(1).jpg


Nem az amire elsőre gondolnátok - ez a bútordarab bizony babysitterként funkcionált


Ha múzeumba mennél
Aki őrségi tájakon jár, semmiképp se hagyja ki Szalafőt, amely talán a leginkább megőrizte korábbi, archaikus településszerkezetét. A hét szerből álló falu kétség kívül legérdekesebb látnivalója, a legmagasabb dombon álló - pacsirtáról (pityerről) elnevezett - Pityerszer, ahol eredeti helyükön és környezetükben csodálhatjuk meg a népi építészet emlékeit. Az átépítés nélkül fennmaradt Őrségi Népi Műemlékegyüttes 150-200 éves épületei olyan meseszerűen sorakoznak egymás mellett, akár A Gyűrűk Urában Középfölde házikói.aimg_9380.jpg


Pityerszerre érdemes több órát rászánni

 

A kerített ház igazán egyedi: U alakban egy tető alatt húzódik meg szoba, konyha, pajta, kamra, de kapcsolódik hozzá ól és istálló is. A negyedik oldalt kerítés zárja, védve az udvaron lévő jószágot elkóborlástól, vadaktól, betyároktól. Az ősrégi őrségi háztípusban, a füstösházban pedig egy füst alatt, azaz egy helyiségben van lakótér, konyha és kemence. A nagyméretű tüzelőpadkás kemence sütésre, fűtésre egyaránt szolgált. A helyiség füsttelenítése azonban nem igazán mondható „EU-konformnak”, hiszen a lakótérbe ömlő füst - kémény hiányában - az ajtó felső részén, vagy a felette lévő füstnyíláson, illetve a deszkás tolóablakon távozott.
 

aimg_9377.jpg

 

A sötét szobában az éjszaka állatvilágával is megismerkedhettek

 

A falumúzeum további különlegességei a kástuk (kamrák). A szlovén eredetű élelmiszertároló épületek földszintes és emeletes változatban lelhetők fel, s ez utóbbi egyedül már csak itt, a pityerszeri skanzenben létezik eredeti formában. A népi műemlékegyüttest ajánlott helyi idegenvezető kíséretében megnézni, hogy minél többet tudjunk meg az itt élők egykori életéről, szokásairól, mindennapjairól.

 

aimg_3707.jpg


Emeletes kástu

 

Pityerszeri csodák from Turistamagazin on Vimeo.

 

 

aimg_9404.jpg


A tipikus őrségi táj

 

Elő a hátiszákot és a bakancsot!
A végtelennek tűnő erdőségek, a mozaikos tájszerkezet, a dimbes-dombos vidék egyenesen kiált a kirándulók után. Számtalan túraútvonal kecsegtet azzal, hogy szem elől ne maradjanak rejtve a természeti és épített kincsek. Az Őrségre jellemző szeres településrendszert szerről szerre is bebarangolhatjuk, de akár bringára is pattanhatunk, hiszen autó ritkán jár erre, s egész jó utakon tekerhetünk. Látnivaló pedig szinte minden faluban akad bőven. Bakancslistánkra mindenképp vegyük fel a freskóiról híres veleméri Árpád-kori templomot, a hegyhátszentjakabi és őriszentpéteri erődtemplomot, a pankaszi, gödörházi és kercaszomori szoknyás haranglábakat.

 

aimg_9554.jpg


A bíbor nebáncsvirágok errefelé nem csak cserépben nőnek

 

Szalafőről érdemes átruccanni Felsőszerre is, ahol az 1,7 kilométeres tanösvény bejárásával az őrségi építészet jellegzetességeivel ismerkedhet meg a látogató. Különösen szép példányait láthatjuk a kódisállásos házaknak, amelyek kiugró oszlopos tornácokkal rendelkeznek. Nevét is onnan kapta, hogy a régi korok vándorai, „kódisai” ide behúzódhattak éjszakára, ám a házba nem mehettek be a korabeli íratlan szabályoknak megfelelően. A szakrális emlékek, az út mentén felállított kő, fa és pléh feszületek mellett kútházak és mutatós régi pajták késztetnek időről időre megállásra a Felsőszeri tanösvényen. No és persze a kiránduló-gondolatok. A talaj őszszagú, de a levegőben még a nyár illata lengedez. Faleveleket söpör a szél, a háttérben cisz-mollban ciripelnek a tücskök. Minden lábnyom és elroppant gally, minden erdőalji neszezés, lombsustorgás az alkonyülte erdő csöndjébe és nyugalmába torkollik. Vénasszonyok szépséges nyara.

 

aimg_9861.jpg

 
Az Őrség tájáin számos, különösen szép útszéli feszülettel találkozhattok,
az egyik legszebb a Felsőszeri tanösvényen található

 

További remek túraötleteket meríthetünk az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról (onp.nemzetipark.gov.hu) is, ahol számtalan tanösvény és jobbnál jobb vezetett túra közül választhatunk, amelyeknek segítségével könnyedén felfedezhetjük a környéket. Kalandvágyó üzemmódot be, hátizsákot fel, és irány az Őrség!

 

aimg_9802.jpg


Ez a látvány fogad, amikor nekivágsz a tanösvénynek

 

ÍGY JÁRTUNK A FELSŐSZERI TANÖSVÉNYEN from Turistamagazin on Vimeo.

 

bimg_9533.jpg

 
Nem csak a botanikusok tudnak elámulni a rétek növénytársulásainak sokféleségén

 

Ha egyetlen programon tudsz csak ott lenni az Őrségben, ez legyen az
Az Őrség legnagyobb szabású eseménysorozata a nyárutón megrendezett Hétrétország. A szerek és porták fesztiválján zenei, színházi, irodalmi és filmes események követik egymást. Kinyílnak a porták, és autentikus őrségi finomságok kerülnek a „terülj, terülj asztalkákra”. Kóstolás kötelező! A kéthetes programsorozat tematikáját természetesen a hagyományőrzés és helyiek vendégszeretete dominálja - az Őrségbe látogató turista azonban ezen aligha lepődik meg.

 

Kapcsolódó cikkünk:
Őrség - Nem lehet megunni
 

Cikkajánló
Miben segíthetünk?