Őrség - a szerek birodalma

Miközben utazási prospektusokat lapozgatva távoli egzotikus vidékek nyugalmára vágyakozunk, elfeledjük, hogy itthon is van ilyenünk: az Őrség maga a béke és csönd „szigete”. Erdőkkel, ligetekkel, folyókkal szabdalt táj, amely - azon kívül, hogy a tücskök errefelé tényleg cisz-mollban ciripelnek - friss levegővel, szerekkel és bájos műemlékházakkal, hullámzó dimbdombokkal hangol jókedvre az év minden hónapjában. 

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Dabis Balázs Silvius
Joó Annamária - VIDEO: Dabis Balázs Silvius
2014. október 15.

Miközben utazási prospektusokat lapozgatva távoli egzotikus vidékek nyugalmára vágyakozunk, elfeledjük, hogy itthon is van ilyenünk: az Őrség maga a béke és csönd „szigete”. Erdőkkel, ligetekkel, folyókkal szabdalt táj, amely - azon kívül, hogy a tücskök errefelé tényleg cisz-mollban ciripelnek - friss levegővel, szerekkel és bájos műemlékházakkal, hullámzó dimbdombokkal hangol jókedvre az év minden hónapjában. 

Szépen felújított ódon ház Felsőszeren, ma nyaralóként funkcionál - elfogadnánk mi is

 

Az Őrség jellegzetes településtípusai a dombtetőkre épült házcsoportok, a szerek. Itt hiába keresünk utcanévtáblákat. Lakóit még Árpád-házi királyaink bízták meg a vidék őrző-védő feladataival, innen a tájegység elnevezése. Az egykori őrállók, őrzők és gyepüőrök leszármazottjai ma is büszkén hangoztatják, hogy az ő népcsoportjuk az egyetlen az országban, amely a honfoglalás óta ugyanott él.




Nem az amire elsőre gondolnátok - ez a bútordarab bizony babysitterként funkcionált


Ha múzeumba mennél
Aki őrségi tájakon jár, semmiképp se hagyja ki Szalafőt, amely talán a leginkább megőrizte korábbi, archaikus településszerkezetét. A hét szerből álló falu kétség kívül legérdekesebb látnivalója, a legmagasabb dombon álló - pacsirtáról (pityerről) elnevezett - Pityerszer, ahol eredeti helyükön és környezetükben csodálhatjuk meg a népi építészet emlékeit. Az átépítés nélkül fennmaradt Őrségi Népi Műemlékegyüttes 150-200 éves épületei olyan meseszerűen sorakoznak egymás mellett, akár A Gyűrűk Urában Középfölde házikói.





Pityerszerre érdemes több órát rászánni

 

A kerített ház igazán egyedi: U alakban egy tető alatt húzódik meg szoba, konyha, pajta, kamra, de kapcsolódik hozzá ól és istálló is. A negyedik oldalt kerítés zárja, védve az udvaron lévő jószágot elkóborlástól, vadaktól, betyároktól. Az ősrégi őrségi háztípusban, a füstösházban pedig egy füst alatt, azaz egy helyiségben van lakótér, konyha és kemence. A nagyméretű tüzelőpadkás kemence sütésre, fűtésre egyaránt szolgált. A helyiség füsttelenítése azonban nem igazán mondható „EU-konformnak”, hiszen a lakótérbe ömlő füst - kémény hiányában - az ajtó felső részén, vagy a felette lévő füstnyíláson, illetve a deszkás tolóablakon távozott.
 


 

A sötét szobában az éjszaka állatvilágával is megismerkedhettek

 

A falumúzeum további különlegességei a kástuk (kamrák). A szlovén eredetű élelmiszertároló épületek földszintes és emeletes változatban lelhetők fel, s ez utóbbi egyedül már csak itt, a pityerszeri skanzenben létezik eredeti formában. A népi műemlékegyüttest ajánlott helyi idegenvezető kíséretében megnézni, hogy minél többet tudjunk meg az itt élők egykori életéről, szokásairól, mindennapjairól.

 


Emeletes kástu

 

Pityerszeri csodák from Turistamagazin on Vimeo.

 

 



A tipikus őrségi táj

 

Elő a hátiszákot és a bakancsot!
A végtelennek tűnő erdőségek, a mozaikos tájszerkezet, a dimbes-dombos vidék egyenesen kiált a kirándulók után. Számtalan túraútvonal kecsegtet azzal, hogy szem elől ne maradjanak rejtve a természeti és épített kincsek. Az Őrségre jellemző szeres településrendszert szerről szerre is bebarangolhatjuk, de akár bringára is pattanhatunk, hiszen autó ritkán jár erre, s egész jó utakon tekerhetünk. Látnivaló pedig szinte minden faluban akad bőven. Bakancslistánkra mindenképp vegyük fel a freskóiról híres veleméri Árpád-kori templomot, a hegyhátszentjakabi és őriszentpéteri erődtemplomot, a pankaszi, gödörházi és kercaszomori szoknyás haranglábakat.

 



A bíbor nebáncsvirágok errefelé nem csak cserépben nőnek

 

Szalafőről érdemes átruccanni Felsőszerre is, ahol az 1,7 kilométeres tanösvény bejárásával az őrségi építészet jellegzetességeivel ismerkedhet meg a látogató. Különösen szép példányait láthatjuk a kódisállásos házaknak, amelyek kiugró oszlopos tornácokkal rendelkeznek. Nevét is onnan kapta, hogy a régi korok vándorai, „kódisai” ide behúzódhattak éjszakára, ám a házba nem mehettek be a korabeli íratlan szabályoknak megfelelően. A szakrális emlékek, az út mentén felállított kő, fa és pléh feszületek mellett kútházak és mutatós régi pajták késztetnek időről időre megállásra a Felsőszeri tanösvényen. No és persze a kiránduló-gondolatok. A talaj őszszagú, de a levegőben még a nyár illata lengedez. Faleveleket söpör a szél, a háttérben cisz-mollban ciripelnek a tücskök. Minden lábnyom és elroppant gally, minden erdőalji neszezés, lombsustorgás az alkonyülte erdő csöndjébe és nyugalmába torkollik. Vénasszonyok szépséges nyara.

 

 
Az Őrség tájáin számos, különösen szép útszéli feszülettel találkozhattok,
az egyik legszebb a Felsőszeri tanösvényen található

 

További remek túraötleteket meríthetünk az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról (onp.nemzetipark.gov.hu) is, ahol számtalan tanösvény és jobbnál jobb vezetett túra közül választhatunk, amelyeknek segítségével könnyedén felfedezhetjük a környéket. Kalandvágyó üzemmódot be, hátizsákot fel, és irány az Őrség!

 



Ez a látvány fogad, amikor nekivágsz a tanösvénynek

 

ÍGY JÁRTUNK A FELSŐSZERI TANÖSVÉNYEN from Turistamagazin on Vimeo.

 

 
Nem csak a botanikusok tudnak elámulni a rétek növénytársulásainak sokféleségén

 

Ha egyetlen programon tudsz csak ott lenni az Őrségben, ez legyen az
Az Őrség legnagyobb szabású eseménysorozata a nyárutón megrendezett Hétrétország. A szerek és porták fesztiválján zenei, színházi, irodalmi és filmes események követik egymást. Kinyílnak a porták, és autentikus őrségi finomságok kerülnek a „terülj, terülj asztalkákra”. Kóstolás kötelező! A kéthetes programsorozat tematikáját természetesen a hagyományőrzés és helyiek vendégszeretete dominálja - az Őrségbe látogató turista azonban ezen aligha lepődik meg.

 

Kapcsolódó cikkünk:
Őrség - Nem lehet megunni
 

Cikkajánló