Öt farkast azonosítottak a Gömör-Tornai-karszton és a Zemplénben

Befejeződött a nagytestű ragadozók vizsgálata Észak-Magyarországon, a természetvédelmi kutatás során öt farkast azonosítottak.

Szerző:
MTI
Fotó:
shutterstock.com
2014. július 28.

Befejeződött a nagytestű ragadozók vizsgálata Észak-Magyarországon, a természetvédelmi kutatás során öt farkast azonosítottak.

A kutatást a Gömör-Tornai-karszton (magyarországi része az Aggteleki-karszt) és a Zemplénben folytatták le. A programról korábban már mi is beszámoltunk. A vizsgálatot farkastól származó noninvazív (ürülék, vizelet) mintából történő genotípus-meghatározás alapján végezték el. A begyűjtött, megvizsgált minták lelőhelyeinek GPS koordinátái alapján megrajzolható a farkasok által használt minimális területnagyság (MCP) is. A kutatásról egy film és három szakmai kiadvány is készült. A természetvédelmi program az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) irányításával és a Kelet-szlovákiai Múzeum (Východoslovenské múzeum v Košiciach) együttműködésében valósult meg.

 


A vizsgálat célja a Szlovákia felől Magyarországra - az Aggteleki-karsztra és a Zempléni hegységbe - visszatelepült őshonos nagyragadozók hazai ökológiai sajátosságainak vizsgálata, valamint a határrégióban élő farkas szubpopuláció összehangolt monitorozási módszerének kialakítása volt. Az Aggteleki Nemzeti Park értékelése szerint a feladatot sikerrel teljesítették. Hozzátették, hogy a természetvédelmi tevékenységeket is összehangolták, melyek a szakmai szempontból egységet képező régió országhatárral megosztott két oldalát érintik.


A projekt mintegy 470 ezer euró európai uniós támogatással, a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként valósult meg.

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Hiúz a Zemplénben

Zemplén bércein - I. rész

Zemplén bércein - II. rész

Kalandozások Észak-Magyarországon

 

Cikkajánló